Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Naočale – modni dodatak i zaštita

Kaže se da su oči ogledalo duše, no možda bi bilo bolje reći da one odaju naš stil života. Stoga trebaju imati svježinu , vlažnost i puno odmora. Iako su naočale prvenstveno idealna zaštita od vjetra, dima i UV zraka, ušle su u modu na velika vrata.

Njihovi današnji oblici nastajali su pod utjecajem ulice, ali i modnih dizajnera, pružajući priliku da budemo ‘in’ bez obzira za koje se povijesni modni period i kakav ‘look’ odlučili – retro kojim caruju avijatičarski i predimenzionirani okviri kakve je nosila Jackie Onassis, a čija je današnja velika zagovornica Paris Hilton, ili pak totalno futuristički tip naočala oštrih linija, koje se preporučuju odvažnim i samouvjerenim osobama.

Optičari savjetuju ulaganje u dobre naočale i kvalitetna stakla sa UV zaštitom, jer one ne služe samo za ukras i skrivanje pogleda, već nas štite od štetnih sunčevih zraka i ostalih vanjskih utjecaja. Optimalnu zaštitu očima pružaju stakla koja blokiraju najmanje 99% štetnih UV zraka, a nekvalitetne naočale uopće ne pružaju tu zaštitu, imaju slabu optičku čistoću i često iskrivljuju sliku, što dovodi do naprezanja vida i zamora.

Što se tiče izbora boje stakala, neće svakom oku odgovarati ista boja, kao i stupanj zatamnjenja. Obično svjetlije oči traže tamnija stakla zbog svoje osjetljivosti, ali to nije pravilo, kao što ni njihova boja i tamnoća ne mora nužno da upućuje na sposobnosti blokiranja UV zraka. Najčešće boje su siva, sivoplava, smeđa i zelena koje dobro štite kod jakog sunca. Tamnija stakla štite oči od blještanja, no u određenim situacijama mogu smanjiti moć opažanja, npr. tijekom vožnje, kada se smjenjuju sunčani predjeli sa onima u sjeni ili pri čestim prolazima kroz tunele.

Stakla mogu biti izrađena od stakla ili plastike, a sportašima se preporučuju isključivo od polikarbonata, odnosno tvrde plastike koja je otporna na udarac. Metalik stakla reduciraju svjetlost koja dopire do oka, ali ne moraju i UV zrake, od kojih pak potpunu zaštitu pružaju polarizirajuća stakla. Reflektirajuća stakla odbijaju odsjaj, odnosno refleksiju s glatkih površina poput vode i snijega, a fotosenzibilna su osjetljiva na sunce i prema intenzitetu svjetla mijenjaju intenzitet zatamnjenja.

Kad je u pitanju izbor oblika okvira, uobičajeno je da treba težiti obliku okvira suprotnom obliku lica. Npr. okruglom licu najbolje pristaju naočale koje su svih samo ne okruglih okvira. Uglati oblici lica, kao i uska lica izgledaju bolje s okruglim okvirima. Ovalnim licima pristaju okviri svih oblika.

Pripazite i na neke detalje poput toga da stakla u pravilu ne bi smjela dodirivati obraze, kao i na težinu samih naočala. Masivni okviri nekima će nakon dužeg vremena postati teški, pa će pritisak osjećati najviše na ušima. Svakako, okviri ne smiju biti premali jer će vas stiskati i usijecati se u sljepoočnice.

Izborom i kvalitetom naočala treba posvetiti veću pažnju, naročito ako trebate nositi stakla sa dioptrijom ili se bavite određenim sportom koji zahtijeva prikladne naočale vrhunske kvalitete. Stoga naočale kupujte u specijaliziranim optikama i uživajte u biranju pravih!