Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Kako se odjenuti za razgovor za posao

Nekad je bilo lako odjenuti se za razgovor za posao. Obukli biste odijelo i kravatu, ulaštili cipele, obrijali se i počešljali. Međutim, današnja neformalnost radnih mjesta i želja za momentalnim uklapanjem poremetila je sve što smo nekad znali o odijevanju za razgovor za posao. Znati što i kada odjenuti danas je jednako važno kao i rukovanje i gledanje u oči. A još je važnije znati kako se odjenuti u različitim radnim sredinama u koje želite dospjeti. Kako bismo vam pomogli u donošenju odluke prije nego što potrošite brdo novca na odjeću koja vam ne treba, istražili smo tri različita tržišta rada kako bismo vam bolje razjasnili kakvo se odijevanje gdje očekuje.

Konzervativni poslovi

U redu, ako želite spasiti svijet od financijske propasti, najbolje je da se odjenete kao netko tko zna što radi. Dakle, treba vam gomila odijela.   Ako idete na razgovor za radno mjesto u prodaji ili s financijama, ni slučajno nemojte navlačiti onaj stari plavi blejzer u kompletu s hlačama. Odijevanje za posao na konzervativnom tržištu iziskuje da odijenete tamnoplavo, crno ili tamnosivo odijelo s urednom bijelom košuljom na zakopčavanje i crnim kožnim cipelama na vezice. Smeđi i čudni karirani dezeni nemaju što tražiti u takvim uredima.

Pravila odijevanja: Mokasinke nisu prikladne za konzervativni ured. Možete, međutim, malo obogatiti odijelo s manje konzervativnom kravatom, ali kad idete na razgovor za posao, čak i s kravatom ne trebate pretjerivati. Kad nosite odijelo, osobi koja vas intervjuira odajete dojam da ste odgovorni i pouzdani, kao i da imate žarku želju raditi u konzervativnom okruženju. Ako ne znate što biste, odijenite se najbolje što možete i posegnite za željenim poslom tako što ćete staviti maramicu u gornji džep i ponijeti modernu poslovnu torbu.

Poslovni na području kulture

Premda su takvi poslovi oslobađajući, to ne znači da ćete radeći na području kulture (u izdavaštvu, muzeju, fotografiji i medijima) baciti sva pravila odijevanja kroz prozor. Ako ništa drugo, pravila su teža jer morate uskladiti neformalnost uredskog okruženja s potrebom za profesionalnošću. Možda nećete morati nositi odijelo, ali isto tako ne možete doći na posao u kućnoj odjeći koju nosite vikendom.   Vjerojatno ćete imati želju nositi traperice, ali ipak nemojte. Obične hlače modernog kroja, tamne košulje i veste s prednjim zakopčavanjem će uskoro postati glavni dio vaše garderobe.

Pravila odijevanja: Na razgovor za posao dođite odjeveni u tamne tonove prošarane zagasitim bojama. Štraftaste i košulje s uzorcima ispod pulovera s kragnom će se najbolje uklopiti s hlačama od kepera. Premda ćete možda misliti da morate doći u visokotehnološkim sportskim tenisicama, ipak ih ostavite kod kuće. Obujte kožne mokasinke ili oxford cipele na vezice, ili čak antilop čizme, ali zaboravite na bilo kakve cipele koje pozivaju na trčanje. Cilj vam je odati dojam osobe od povjerenja koja ima svoj osobni stil, stoga ćete odjenuti kaput koji je moderan i profesionalan.

Uslužne djelatnosti

Bilo da radite u prodaji ili u administrativnom uredu, ipak radite za ljude, stoga se morate odjenuti komotno i pogodno za prilagođavanje onome što vam dan donosi.   Imajući na umu da se za odlazak na razgovor za posao u svijetu uslužnih djelatnosti trebate odjenuti profesionalno, u redu je odjenuti blejzer ili pulover preko kravate i uz hlače. Želite djelovati odgovorno i pristojno, kao i pristupačno.  

Pravila odijevanja: za razgovor, a kasnije i za posao, uklopite urednu košulju s konzervativnom kravatom ispod pulovera s kragnom. Na sam razgovor dođite u običnim hlačama ili hlačama od kordsamta, ali kad dobijete posao, pokušajte s tamno ispranim trapericama. Ako provodite puno vremena pješačeći gradskim ulicama po lošem vremenu, možda vam treba par čizama kako bi vam stopala, zglobovi i hlače ostali suhi dok ne stignete na posao.

Nije bitno tko ste, nego kako ste se odjenuli
Pravila odijevanja u poslovnom svijetu se mijenjaju, što znači da će neupućeni načiniti puno modnih grešaka. Ako se želite odjenuti za uspjeh, morate znati kako najbolje iskoristiti tih prvih 30 sekundi u prostoriji. Najvažniji korak je uklopiti svoj osobni stil s poslom koji nastojite dobiti i odati dojam ne samo profesionalnosti već i samosvijesti i samopouzdanja, a to ćete učiniti tako što ćete se osjećati sigurno u onome što ste odjenuli.