Kako prestati pušiti

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Iako većina pušača kaže da nema boljeg nego zapaliti cigaretu nakon napornog dana, također većina njih pokušava se riješiti te, kako i sami kažu, loše navike. Nećemo govoriti o štetnosti pušenja niti nabrajati podatke o bolestima i oboljelima od bolesti povezanih s pušenje, već ćemo vam jednostavno pomoći ako ste odlučili prestati pušiti.

Kako prestati? Prva stvar koja vam pada na pamet kod ovakvih odluka jest: “Zašto bih prestao pušiti?”. Ako sami ne znate odgovor na to pitanje, teško da ćete prestati. Kao prvi razlog uzmite vlastito zdravlje – manji rizik od obolijevanja od brojnih vrsta raka pluća. Nemojte misliti da je već sve gotovo, istraživanja pokazuju da su bivši pušači boljeg zdravlja od onih koji nisu nikad prestali.

Drugi razlozi za prestanak to što ćete konačno prestati smrdjeti, a oporavit će se i vaša osjetila. Tu je naravno i financijska strana – razmislite koliko samo novaca godišnje ulupate u ovu “naviku”, pogotovo kada cigarete svako malo poskupljuju.

Prestati pušiti moći ćete samo kada sami to odlučite. Za početak, odredite si datum od kada ćete početi s odvikavanjem. Također, trebate odlučiti hoćete li prestati odmah ili postepeno, smanjujući “dnevnu dozu”. Bivši pušači obično kažu da je bolje prestati odjednom, jer se ovako samo navlačite.

Potpišite ugovor. Naravno, to neće biti neki pravno važeći ugovor, ali je nekako lakše kad to imate crno na bijelo. Dogovorite se s prijateljem i na papiru mu obećajte da prestajete – bit će lakše vama. Također, bilo bi dobro da to bude neki od prijatelja koji također puši, tako da se i on vama može obvezati i da zajedno krenete u to.

Riješite se cigareta. Držanje kutija po kući samo će otežati odvikavanje. Također, dobro je zamijeniti cigarete nečim drugim. Naravno, ne govorimo o hrani i debljanju, što većina navodi kao razlog za ne-prestanak pušenja. Žvačite žvake ili suho voće. Ako vam se ne sviđa ta ideja, jednostavno nađite neku zanimaciju koja će vam ispuniti vrijeme tako da vam ne padne na pamet zapaliti. Jednostavno, smislite zamjenski ritual umjesto držanja cigarete u ruci.

Ako niste karakter, klonite se pušača. U tom slučaju dobro je nabaviti i flastere protiv pušenja. Glavno je da budete i ostanete uporni pri svojoj odluci. Uskoro će nepušenje postati stvar navike.