Izbjeljivanje zubi – kako do blistavog osmijeha

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Jedna od najvećih želja kod zubi je da oni budu što bjeliji i blistaviji. Boja zubi se razlikuje od osobe do osobe a postoji najmanje 16 nijansi bijele boje zubi koje se kreću od žute, lagano roza, sivkaste i tako dalje. Boja zubi se najčešće nasljeđuje putem gena međutim tijekom života, boja koju smo naslijedili mijenja se ovisno o stilu našeg života i svakidašnjim navikama.

Nijansa zubi se mijenja prvenstveno kod pušača s obzirom na to da nikotin mrlja zube te ih potamnjuje. Postoje i neki napitci koji, ako se često konzumiraju, mogu dovesti do žućkaste boje zubi. Na primjer kava ili čaj su pogati taninom čiji pigment potamnjuje zube. Crno vino, koka cola i energetski sokovi ostavljaju smećkaste pigmente na zubima. Isto tako, namirnice poput šumskog voća, umaci tamne boje ili bomboni mogu ostaviti trag na zubnoj caklini. Kod pacijenata koji imaju veće nakupe plaka povećava se i rizik obojenja zubi zbog ljepljive prirode te štetne naslage.

Ako je boja zuba ili zubi zaista tamna ili se javljaju bijele mrlje, uzrok tome može biti devitalizacija zuba, lom, konzumiranje velike količine fluora ili nekih vrsta antibiotika poput tetraciklina.

Prirodni recepti za izbjeljivanje zuba

Uz ove prirodne namirnice i malo trikova vaši zubi mogu zablistati.

Pasta od limuna
Isti učinak ima i domaći recept od limuna i sode bikarbone. U posudu stavite 1/4 šalice sode bikarbone i dodajte sok svježe polovice iscijeđenog limuna. Nakon toga smjesu nanesite na zube i ostavite da djeluje tri minute, ali nikako ne duže kako ne biste oštetili caklinu. Poslije obavezno operite zube pastom, a postupak možete ponoviti jednom na tjedan.

Jagode
Ako želite bez imalo muke izbijeliti zube iskoristite jagode koje najprije izgnječite, a potom njima protrljate zube. Potom zube operite pastom kako šećer i kiseline, inače dio ovog crvenog voća, ne bi oštetile caklinu.

Jabučni ocat
Jabučni ocat pomaže u uklanjanju mrlja i izbjeljivanju zubi te ubija štetne bakterije u usnoj šupljini. U čašu vode stavite žličicu octa i njime isperite usta, a potom zube operite pastom. Postupak možete ponoviti svaki dan, no s jabučnim octom treba biti oprezan jer može oštetiti caklinu, zbog čega domaća za vodica za usta treba biti jako blaga.

Kora naranče ili limuna
Želite li bez puno pripreme izbijeliti zube na priroda način jednostavno iskoristite koru naranče ili limun. Unutarnjom stranom kore istrljajte zube i potom isperite pastom. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta na dan kako bi rezultati bili što brže vidljivi.

Lovorov list
Zubi će biti bijelili ako ih operete mješavinom lovorovog lista i sušene kore naranče. U posudu stavite jednaku količinu mljevenog sušenog lovorovog lista i sušene mljevene kore naranče te dodajte malo vode kako bi se smjesa povezala. Nanesite na zube i ostavite da djeluje tri do četiri minute te potom isperite pastom za zube.

Profesionalna metoda izbjeljivanja zuba

Postoji mnogo metoda putem kojih stomatolog može izbijeliti zube. Jedna od metoda koju preporučujemo je pjeskarenje zubi. Potpuno bezbolna i neinvazivna metoda, postupak se sastoji od čišćenja zubi putem čestica natrijeva bikarbonata. Te čestice uspješno uklanjaju mrlje i zubni plak i štite zube od skorog nakupljanja štetnih naslaga i tamnih pigmenata. Postupak traje oko 30 minuta i ne oštećuje na nikakav način zubnu caklinu. Uz pjeskarenje, preporučuje se i čišćenje zubnog kamenca svakih 6 mjeseci. Kamenac je jedan od glavnih uzroka bolesti poput gingivitisa i paradentoze a skidanje kamenca će i rezultirati bjelijim i sjajnijim zubima.