Izbjegnite pogreške kod odijevanja

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Jedina pravila muškog odijevanja pripadaju službenim događanjima. Određena nepisana pravila postoje za sve prigode i vrste odijevanja , no gafovi u ovom sektoru su najprimjetniji i nefleksibilni. No, kad muškarac slijedi ta pravila, najbolje izgleda upravo u službenoj odjeći koja mu daje profinjen, elegantan i muževan dojam. Da biste taj dojam i zadržali, pripazite na najčešće greške koje muškarci čine pri oblačenju košulja, hlača, modnih dodataka, i odijela.

Košulje
Boja s kojom ne možete pogriješiti je bijela, ali je zato i najdosadnija. Preporuča se samo pri razgovorima za posao ili događajima za crnu kravatu. Inače je najbolje odabrati nježne boje i uzorke, poput pruga. Nikad ne odjenite prozirne ili svjetlucave košulje.
Pazite na veličinu košulje. Nema strašnijeg od prekratkih, ili predugih rukava, preuska ili preopuštena ovratnika. To su dva dijela košulje na koje morate pripaziti pri izboru veličine.
Ne zaboravite zakopčati sve gumbe, s iznimkom samo jednog – onog najvišeg – i to samo u slučaju da nemate kravatu.

Hlače
Za poluslužbene događaje se muškarac može poigrati s pastelnim košuljama i kravatama. Ali, osim ako ne idete na turnir u staračkom domu, ni slučajno ne oblačite pastelne hlače!
Jednako kao s košuljama, vrlo je važno pogoditi pravu veličinu. Muškarcu je često teško odlučiti što je dovoljno komotno. Ne zaboravite da uvijek postoji opcija skraćivanja hlača pa ne morate kupovati broj manje samo zato što su preduge. One trebaju stajati na struku, a dužina mora biti takva da dno gotovo dodiruje vrh cipele.

Dodaci
Uvijek neka se dodaci podudaraju. Nikad ne obucite smeđe cipele i crni remen istovremeno! Te dvije boje moraju biti iste ili slične, a kad je riječ o službenim prilikama – uvijek samo crna ili smeđa boja. Važno je nositi remen kod službenih hlača: rupice su predviđene s razlogom.
Svatko bi trebao imati jedan par ultraformalnih cipela za visoke prigode. A čarape trebaju biti konzervativne: neutralne jednobojne, s eventualno neprimjetnim uzorkom poput sićušnih točkica. Boja bi trebala biti usklađena s ostatkom izgleda jer je cilj da ne strše, pa ne treba ni upozoravati da bijele čarape, ako ne idete na službenu partiju tenisa sa šefom, ne dolaze u obzir.
Čarape moraju biti dovoljno duge da ni u kojem sjedećem položaju ne otkrivaju kožu gležnja. Trebale bi biti relativno tanke.

Odijelo
Neutralne boje s kojima ne možete pogriješiti kod odabira odijela su siva, crna, tamno plava i smeđa. Pruge dodaju svakoj od tih boja drugu dimenziju. Ono što vam dozvoljava poigravanje bojama je biranje košulje i kravate. Upravo zato što je odijelo neutralno, neće odudarati ni od jedne boje košulje.
Nemojte kombinirati različite hlače i sakoe. Odijelo mora biti kupljeno u komadu. I, ponovno, uvijek pazite na veličinu: nemojte pokušavati stati u odijelo iz doba kad ste imali deset kila manje, ili silom pokušavati posuditi odijelo od prijatelja. Ako nešto nije savršeno, a vama nužno treba odijelo, jedina su riješenja, nažalost, kupovina novog ili prekrojavanje.

Dobro je imati u garderobi neutralni fini kaput (u posljednje vrijeme su popularni tročetvrtinski kaputi koji savršeno pristaju odijelima). Uz odijelo ide i kravata. Leptir mašna, osim uz smoking ili američki seoski festival, ne pristaje ničemu. Dno kravate bi trebalo dodirivati vrh kopče remena – to je prava dužina. Obratite pažnju da kravata potpuno ispunjava prazninu ovratnika košulje.

Opći savjeti
Kad se pripremate za službeni događaj, pripazite da vam je sva odjeća u dobrom stanju: čista i izglačana. Iako se ovo čini očitim, često možemo ugledati prljavu crtu oko ovratnika koja muškarca čini zaista neurednim.
I cipele treba redovno čistiti, za što ljudi često nemaju volje. Svi modni dodaci moraju biti službeni: sportski sat ne dolazi u obzir. Nosite li satove i nakit, neka svi budu od istog metala, ili iste nijanse, a to treba uskladiti i s kopčom remena.

Vjerovali ili ne, svaka od opisanih greškica će potpuno narušiti vaš izgled! No, isto je tako vidljivo da ih nije teško zaobići. Dovoljno je pratiti ove savjete, i na služenom zbivanju ćete djelovati vrlo sofisticirano i muževno, i nitko vam neće moći naći zamjerke.