Elegantne cipele

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Da li ste ikada kupili odličan par elegantnih cipela i otkrili da se one ne slažu sa pola vaše garderobe? Nisu svi tipovi elegantnih cipela višenamjenski, mogu-se-nositi-sa-svime tipovi obuće, te ovisno o tipu događaja kojem ćete prisustvovati, neke cipele su prikladnije od drugih. Budući da kvalitetne elegantne cipele mogu biti dosta skupe, sastavili smo ovaj vodič kroz tipove elegantnih cipela kako bi otklonili misteriju i probleme iz ovog, često napornog iskustva kupovanja otmjenih i prikladnih cipela. Nastavite čitati kako bi ste otkrili na što trebate obratiti pažnju prilikom kupovine te kako odabrati pravi tip elegantnih cipela za vašu slijedeću elegantnu avanturu.

Oksfordke
OksfordkePrvobitno poznate kao Balmoralke u Engleskoj, oksfordke su kožne cipele sa relativno niskim svodom stopala, zatvorenim vezicama i ne gumenom petom. Međutim, suvremene oksfordke, mogu biti napravljene od jelenske kože ili sintetičkih materijala, ali bez obzira na korišteni materijal, one su uvijek jako jednostavne sa jako malo, ili bez ikakvih, ukrasa.

Kao i većina elegantnih cipela, oksfordke obično dolaze u crnoj, smeđoj, crveno-smeđoj, dubokoj crvenoj, boji kestena, i povremeno, bijeloj. Oksfordke su općenito dobre elegantne cipele, prikladne za veliki broj događaja. Za ured, osnovne, nenakićene crne oksfordke će biti sasvim dovoljne. Poluformalni ili suvremeni elegantni događaji također zahtijevaju oksfordke; iako možete varirati sa bojom u ovom slučaju, ipak odaberite nijansu poput konjaka za taj sofisticirani ali ne napuhani doživljaj. Za formalne sastanke, vratite se crnim oksfordkama napravljenim od ulaštene, sjajne kože, sa petama i đonom koji su uglađeni i što je moguće manji.

Mokasinke
MokasinkePrvi put su se pojavile u prvoj polovici 20. stoljeća, mokasinke su ili elegantne ili se nose kao elegantne sportske cipele. Najistaknutija odlika svih mokasinki, jeste nedostatak vezica ili kopči. Tradicionalno pravljene od kože, mokasinke su cipele koje se navuku i koje sliče mokasinima na vrhu, ali imaju široku i prilično ravnu petu. Mnoge mokasinke imaju ukrasne kićanke, mada se taj trend danas prilično zanemaruje. Peni mokasinke imaju remen preko gornjeg dijela cipele, što je prvobitno bilo namijenjeno za nošenje sitniša ili ukrasa.

Cipele sa zaobljenim vrhom
Cipele sa zaobljenim vrhomOve cipele su u suštini ukrašene oksfordice. Svečane cipele mogu biti ukrašene na veliki broj načina, ali zaobljeni vrh na oksfordicama je najučestaliji. Oksfordice se obično jako šture, bez prekomjernih dodataka na gornjem dijelu cipele iznad prstiju. Za razliku od toga, cipele sa zaobljenim vrhom imaju dodatni sloj ili traku kože preko prstiju. Ovaj dodatni dio može biti jasna i jednostavna linija, u kojem slučaju ih možete nositi češće. Međutim, veoma svečani par ovih cipela, poput ovih, treba ostaviti sa specijalne prilike i upariti ih samo sa odjećom jednake kvalitete. Sve u vezi ovih cipela je slično kao i kod običnih oksfordica, ali im samo veliki komad kože preko dijela prstiju daje odvažnost.

Svečane čizme
Svečane čizmeSvečane čizme su vitke, do gležnja duboke čizme sa malom petom, koje uz nogu prianjaju veoma usko, a Pradine crne kožne čizme odgovaraju svim ovim kriterijima. Ovakav tip čizmi je obično veoma ulašten i često ukrašen rupicama. Ove čizme će izgledati fantastično sa svečanom i casual odjećom, kao što su par odličnih tamnih dizajnerskih traperica, dizajnerskim hlačama ili casual odijelom

Cipele sa kopčom
Cipele sa kopčomOvaj tip cipela je sličan mokasinkama po tome što također nemaju vezice. I dok su mokasinke obično jednostavne ili pak imaju kićanku, cipele sa kopčom imaju metalnu traku i kožni remen na gornjem dijelu cipele; odlika koja ih također odvaja od cipela sa zaobljenim vrhom, gdje se kožna traka nalazi iznad prstiju. Iako su veoma prefinjene, kopča i šira peta odaju ipak malo opušteniji izgled, tako da bi ove cipele bile odličan izbor za svečane traperice, casual svečane hlače ili za ured.

Cijena kvalitetnih svečanih cipela počinje negdje oko 1500 kn, što znači da ćete dati dosta novaca za obuću. Međutim, s obzirom na njihovu kvalitetu i činjenicu da ih nećete nositi baš svaki dan, ove cipele bi vam trebale služiti godinama, tako da su one razumna investicija. Prilikom kupovine elegantnih cipela, najvažnija stvar na koju morate obratiti pažnju jeste kvaliteta kože. Bez obzira za koju svečanu priliku ih kupujete, prvoklasni par elegantnih cipela bi trebao biti napravljen od glatke, nježne kože te bi trebao imati uzak i vitak profil.