Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Brijanje i njega

Osjetljiva koža nije tipično ženska karakteristika. Iako je koža muškaraca tvrđa, zbog svakodnevnog brijanja i korištenja alkoholnih losiona poslije brijanja često dolazi do nadraženosti ili problema s pojačanim isušivanjem kože. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice brade, nego i gornji sloj kože, epidermis, a i uvijek iznova javljaju se sitne porezotine i ozljede koje stvaraju neugodan osjećaj zategnutosti kože. To može zadavati probleme čak i “najčvršćim” muškarcima.

Iako strukturno nema većih razlika između muške i ženske kože, ipak postoje neke specifičnosti:
Koža muškaraca je oko 20 posto deblja od ženske. Dublji sloj kože (dermis) bogatiji je kolagenim vlaknima i elastinom nego što je to slučaj kod žena, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća.
Razvijeniji su folikuli dlake, stimulirani djelovanjem androgena u pubertetu.
Pretjerano lučenje loja može pogoršati stanje seboreje, proširenih pora, bubuljica ili akni.
Kao i ženska koža, koža muškaraca izložena je negativnim djelovanjima, bilo iz okoline (sunce, klimatski uvjeti, zagađenje…) ili onima vezanim uz način života (duhan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena prehrana).

Brijanje se ne može izbjeći, ali mogu posljedice

Brijanje, bilo ručno ili električnim aparatom, djelomično uništava hidrolipidni film, čime se dijelom gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih klica. Ta svakodnevna mehanička iritacija izaziva kožnu abraziju. No, postoje i drugi problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, a koje treba liječiti ili spriječiti.
Vrlo čest problem su dlake urasle u kožu. Za to su, u različitoj mjeri, odgovorna dva mehanizma: prekratko odrezane dlake (ispod epidermisa, površinskog sloja kože) ili preduga dlaka koja ponovno ulazi u kožu nakon kratkoga vanjskog puta u obliku petlje. Riječ je, dakle, o problemu koji početno nije infektivan, ali ipak može doći do sekundarne infekcije, kad je zahvaćen dlačno-lojni folikul. Uzročnik infekcije je najčešće bakterija zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus). Protiv njega se valja boriti temeljitom higijenom lica i ruku prije brijanja, pravilnim brijanjem, redovitom promjenom žileta (svaki put) i upotrebom antiseptika – uvečer nakon toalete i ujutro nakon brijanja.

Praktični savjeti za savršeno brijanje

  • Radi lakšeg brijanja, kožu navlažite mlakom vodom
  • Zatim nanesite gel ili pjenu za brijanje, ovisno o vašem tipu brade
  • Nakon brijanja dobro isperite i obrišite kožu
  • Koristite neko sredstvo za njegu nakon brijanja kako bi se umirilo peckanje, obnovila koža i izbjegla opasnost koju donose bakterije
  • Korištenje proizvoda koji sadrže alkohol nakon brijanja više se ne preporučuje.

Redovita njega kože nije samo ženska privilegija. Ona je s jedne strane osnovna potreba i preduvjet za zdrav i njegovan izgled kože muškarca, a s druge može spriječiti niz problema koje ima koža kad postane osjetljiva, kao što su suhoća, crvenilo, osjećaj zatezanja, napetost i pojava bora.

Brijanje je ipak glavni izvor agresije na kožu muškaraca, jer izaziva iritacije i isušivanje kože. Kako bi se ograničile te neugodnosti, proizvodi za brijanje moraju biti formulirani na način da izoliraju i zaštite kožu od britvice, jer prekrivajući dlaku olakšavaju klizanje oštrice. Nakon brijanja pak valja nanijeti neko sredstvo za njegu kako bi se smirio osjećaj nelagode i iritacije.

Žene uglavnom vole uredne i svježe obrijane muškarce. No, nisu loše niti trodnevne brade – jednako su seksi i privlačne, pod uvjetom da su lijepo i uredno održavane, glatke i mekane, a ne rezultat zapuštenosti i nehigijene.