Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Snažan motiv i volja

Napokon ste krenuli u teretanu? Možda niste ni svjesni da to može biti test vašega karaktera, snage, volje i spremnosti. Riječ je o jednom od najtežih početaka. Vjerojatno ste vrlo često donijeli odluku da će sljedeći ponedjeljak biti baš taj dan kada ćete početi vježbati ne bih li ostvarili svoj dječački san. Vjerojatno je mnogo ponedjeljaka prošlo u znaku odlaganja i odustajanja. Želja da se nešto po­stigne, da se s nečim počne i krene ka određenom cilju svakako je prva stanica na tom, zavisno od samog cilja, kraćem ili du­žem putu. Snažna motivacija i volja, točnije red, rad i dis­ciplina od odlučujućeg su značaja. Jer ipak se radi o ne­če­mu što nije obavezno, nečemu što sami bi­ra­mo i nečemu bez čega ipak možemo. U tom slučaju, termin snažna volja ne znači ništa dru­go do vrlo jednostavne dileme – da li sam dovoljno stasao da sebi mogu biti autoritet? Sami ste na sceni i račune polažete isključivo sebi. Zbog toga je odlazak u teretanu, ma koliko to u prvi mah pretenciozno zvučalo test vašeg karaktera, snage, volje i spremnosti.

Varanje ili pokušaj sjedenja na dvije stolice

Čest je slučaj da se s vježbanjem počne i bez neophodnog raščišćavanja, ali to nikada ne vodi ka uspjehu. Recimo, često ćete u tere­tanama sresti momke koji vježbaju “na svoju ruku”, hrane se nepromijenjenim režimom prehrane i na treninge dolaze svaki peti dan. Da, oni jesu počeli trenirati, ali će na­kon mjesec dana kada shvate da nikakvih re­zul­tata odustati. To se ne može nazvati nikako drugačije do starom frazom – sjediti na dvije stolice. S jedne strane, volio bi da vježbam i da unaprijedim svoju kondiciju, zdravlje i fizički izgled, a s druge – ne bi mijenjao ništa u svom dosadašnjem načinu ži­vota. U prijevodu i dalje ću ustajati i ići u krevet kad mi se prohtije, konzumirat ću brzu hranu, jer je to najjednostavnije i trenirat ću “umjereno” bez nekih velikih napora. Nažalost ili na sreću, postoje i ona “bojna” polja u životu koja traže hrabrije, spremnije i odlučnije natjecatelje koji upravo svojim radom, zalaganjem i spremnošću da se mijenjaju, podi­žu vrijednost konačnog cilja. Zbog toga je sportsko tijelo, oličenje zdravog duha, fizičke spremnosti i ljepote, oduvijek bilo ideal. Polovični tu nemaju što tražiti. Tu dolazimo do važne točke onoga što bismo sasvim lijepo i precizno mogli nazvati preliminarnim raščišćavanjem. Riječ je o oproštaju od svake vrste više ili manje uvjerljivijih izgovora.

Vještina smišljanja izgovora

Zaista se radi o vještini. Neki ljudi znaju to­li­ko zastraniti u smišljanju opravdanja za osobne neuspjehe da se to graniči sa umije­ćem iskusnih govornika. Nažalost, bez obzira na to što postoji pseudo ubijedljivost kojom ćete graditi mit da su okolnosti jače od vas, sve te kon­strukcije su krhke i lako lomljive. Ponekad se na smišljanje izgovora potroši više vremena nego na kvalitetan trening za dvije mišićne gru­pe. Suština je u nečemu drugom – čemu služi konstruiranje izgovora? Već smo se složili oko toga da je odlazak u teretanu pitanje vaše slo­bodne volje. Ako imate dovoljno jako op­rav­danje za sebe zbog čega ste pali na tom te­stu, zašto trčite okolo i navodite ljudima razloge koji su do toga doveli i kako ste vi tome najma­nji krivac. Odgovor je nemilosrdan u svojoj jednostavnosti. Za odobrava­njem od strane drugih (kao i za pljeskom ili komplimentom) jurcaju uvijek oni koji sebi nisu dovoljno uvjerljivi, odnosno oni koji su itekako svjesni da sebe lažu.

Zvijezda je napokon rođena

Ako ste po tisućiti put prešli ovu dobro poznatu putanju, krajnje je vrijeme za okladu. Recite sebi – da ili ne. Dorasli ste tom zadatku koji vas duže vrijeme kopka i privlači ili jed­no­stav­no niste. Ako je odgovor negativan, ne sramite se. Ne može se na svim poljima u živo­tu biti pobjednik i nije strašno priznati sebi: “Evo, ja sam gubitnik na ovom terenu”. Možda upra­vo izgovaranjem ove rečenice dobijete neop­hod­nu snagu. A priznati ćete da smo se malo i umorili od onih koji stalno i u svemu moraju biti pobjednici. To je samo njihov način da ispune tu ogromnu prazninu koju vuku u sebi i prikriju bazično nezadovoljstvo sobom. Bilo koji neuspjeh u životu ne bi se trebao odraziti na vaš ego, samo­pouzdanje, kompletnu sliku koju imate o sebi. Ako tu situaciju uspješno i bez pravdanja savladate, u neku ruku ste pobijedili. Međutim ako ustanete, sku­pite svoje stvari i krenete u konkretan obračun s onim što iskreno želite (teretana je samo jedan od mogućih primjera za životne izazove), to znači da je zvijezda konačno rođena. Stasali ste da budete sebi autoritet i da jedino sebi polažete račune. Odgovornost je velika, ali je krajnji rezultat samo vaš.

Ovaj tekst posvećujemo svim neodlučnim momcima koji žele više, ali oko svog cilja stid­ljivo obilaze kao mačak oko vruće kaše. Dosta je bilo šetnje, zgrabite ono što želite i ne postavljajte sebi pitanje – mogu li ja to? Ako ste čvrsto odlučili, iznenadit ćete sebe onim što možete. I nikada nemojte za­boraviti prvo pra­vilo – o takvim odlukama razgovarate isključivo sa sobom. Sebi se jadate, žalite, obećavate, pra­vite nove dogovore. U sebi tražite poticaj, in­spiraciju, moć. Druge pustite da naklapaju, komen­tira­ju, sude. Vjerujte, njima je tako lakše.