Oprema za vježbanje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Prije dolaska u dvoranu, dobro je znati kakvu opremu ponijeti sa sobom. Što odjenuti? Što obuti? Kakva odjeća i obuća je najprikladnija za vježbanje? Što bi još bilo korisno imati?

Tenisice
Tenisice bi trebale biti udobne i elastične, kako bi se lako prilagođavale pokretima stopala. Dobro je odabrati model s nekakvim sistemom amortizacije udaraca — gotovo svaki bolji proizvođač ima takve modele u ponudi. Kvalitetne tenisice su potrebne kako ne bi preopteretili ili povrijedili stopala, gležnjeve, koljena, kukove i na kraju i samu kralježnicu. Materijal koji se najbolje zrači je brušena koža (najčešće crni modeli). Tenisice od ‘glatke’ kože (najčešće niski modeli bijele boje) se najsporije suše i znaju često zadržavati neugodne mirise kad se jednom navlaže. Poluvisoki modeli pokazali su se najboljim za grupne treninge (npr. aerobic ili step). Također imajte na umu da ćete većinu vremena tijekom treninga provesti na prstima, pa neka peta bude malo povišena, kako bi već sama tenisica prebacivala težište tijela prema naprijed. Zbog održavanja higijene i iz obzira prema drugim sudionicima u grupi, u prostor za vježbanje ulazite isključivo u čistim tenisicama koje ste obuli netom prije u svlačionici. U nekim fitness centrima nepoštivanje ovog propisa povlači za sobom sankciju udaljavanja iz dvorane, a u nekim, ipak vrlo rijetkim slučajevima i trajnu zabranu dolaska.

Čarape
Nema neke prevelike mudrosti oko odabira čarapa, tek evo par savjeta:
Debele sportske čarape bolje odvode znoj sa stopala i čuvaju kožu od deformacija nastalih trenjem o stijenku tenisice.
Prvih nekoliko treninga i kod promjene tenisica obucite po dvije čarape na svaku nogu — pouzdano sprječava nastanak žuljeva i oteklina
Čarape s udjelom elastina ili drugih sintetičkih materijala ne zrače kožu dovoljno. Koristite pamučne čarape.
Koristite bijele čarape, jer se mogu iskuhavati pri pranju, a ako vam se estetski ne sviđaju, postoje u prodaji nisko rezani modeli, koji vire par milimetara iznad ruba tenisice.

Majica
Izaberite majicu i hlače koje će vam omogućiti potpunu slobodu kretanja. Majica ne bi trebala biti prevelika niti predugačka (što je često slučaj) jer onda zapinje pri raznim kretnjama rukama, a kad se oznojimo teže se suši, jer zadržava sloj toplog zraka između tijela i same majice, a i taj učinak dodatno zagrijava tijelo. Iako se možda ne osjećate kao manekenski tip, ipak izaberite majicu odgovarajuće veličine i nosite ju bez srama — svi smo u aerobic dvoranu došli poraditi na sebi i prikrivanje ‘tjelesnih nedostataka’ (koje najčešće jedino mi sami uočavamo) ne smije onemogućavati učinkovito vježbanje.

Hlače
Za hlače vrijedi pravilo kao i za majice — trebaju biti dovoljno komotne, pogotovo u predjelu kukova i koljena koji se tijekom treninga najviše pregibaju. Razne ‘sauna’ hlače i slične besmislice mogu dovesti do neželjenih nuspojava ili povreda, a vrlo su upitnog djelovanja.

Donje rublje
Ovo je prilično očito, ali ipak nije loše napomenuti da donje rublje ne bi trebalo biti od umjetnih materijala, već najbolje od pamuka, a ne bi trebalo ni sadržavati razne metalne dijelove ili biti kroja koji može izazvati iritacije kože. Postoji vrlo velik izbor sportskog donjeg rublja, krojenog baš za specifične pokrete koji se izvode pri vježbanju.

Ručnik
Ručnik će vam poslužiti da obrišete lice u pauzama između blokova vježbi, ali ćete ga moći staviti i na podlogu kad se izvode vježbe na podu u aerobic dvorani ili na spravama u teretani. Ako imate poteškoća s kralježnicom, vaš vas trener može uputiti kako da određenim postavljanjem ručnika poduprete lumbalni dio kralježnice kod izvođenja nekih pokreta.

Voda
Kad dođete u fitness centar bez vode ili posude za vodu koju ćete napuniti na licu mjesta, to je gotovo kao da želite krenuti na put s automobilom usred ljetnih gužvi bez rezervne vode — vjerojatno ćete stići na cilj, ali bi isto tako motor mogao i ‘zakuhati’ bude li prevruće ili gužva na cesti. Kao posuda može poslužiti i stara ambalaža od neke komercijalne mineralne vode. Računajte da će vam za sat treniranja aerobika trebati najmanje pola litre, a bilo bi idealno da popijete oko litru vode.