KVIZ: Provjerite svoje fitness znanje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Koliko se zaista razumijete u vježbanje? Ovim ćete kvizom provjeriti svoje znanje o uobičajenim mitovima i pogrešnim shvaćanjima fitnessa.

Bez bolova nema napretka?

Točno! Netočno!

Da biste došli u formu, nakon tjelovježbe ne bi trebalo biti bolova. Ako ste početnik, počnite polako. Lagani bolovi su normalni u početku i nemojte dopustiti da vas to spriječi u daljnjem vježbanju. No ako imate jake bolove, pričekajte da prođu te ponovno nastavite s vježbanjem. Ako bolovi i dalje ne prolaze, potražite savjet medicinskog osoblja prije nego što ponovno počnete s vježbanjem. Točan odgovor je Netočno.

Koji plan vježbanja je najuravnoteženiji?

Točno! Netočno!

Hodanje, dizanje utega i joga bio bi najuravnoteženiji plan vježbanja plan jer ima tri različite vrste vježbi: kardio (hodanje), trening snage (dizanje utega) i trening fleksibilnosti (joga). Sva tri načina treninga su važna. Kardio (hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, tenis, košarka) pojačava snagu srca i pluća. Trening snage (dizanje utega, vježbe s težinom vlastitog tijela, vježbanje s elastičnim trakama, itd) omogućiti će vam da ojačate svoje mišiće i kosti te pomoći u uspostavi ravnoteže i koordinacije. Trening fleksibilnost (joga, istezanje, tai chi) može poboljšati vaš opseg pokreta i smanjiti rizik od ozljeda.

Kardio trening se radi prije treninga snage

Točno! Netočno!

Ne postoji točan redosljed izvođenja kardio treninga i treninga snage. Ali postoje razlike ovisno o vašem cilju. Ako je vaš primarni cilj izdržljivost, radite kardio prije treninga snage. Ako vam je cilj izgradnja mišića, prioritet vam je da imate što više energije koliko je moguće za vježbe s težinama. Zbog toga je bolje da odradite obavljanje kardio trening nakon treninga snage Najvažnija stvar je da dobijete najbolje od obje vrste vježbi. Točan odgovor je Netočno.

U formu možete doći i dok:

Točno! Netočno!

Loše vijesti, shoppingholičari. Prilikom obavljanja kupnje ili pranja rublja ne dišete teže, niti vam srce kuca brže, stoga se takve aktivnosti ne računaju kao vježbanje. Ipak, guranje kosilice se može kvalificirati kao vježbanje umjerenim intenzitetom ako to činite 10 minuta ili duže. Što je umjereni intenzitet? Možete pričati, ali ne možete pjevati vašu omiljenu pjesmu. Pri visokom intenzitetu teško i brzo dišete i ne može izgovoriti više od nekoliko riječi.

Ostvariti ćete bolju formu ako raditi po 30 uzastopnih minuta vježbanja, nego 10 minuta tri puta dnevno.

Točno! Netočno!

Centar za kontolu bolesti preporučuje najmanje 150 minuta tjedno umjerenog intenziteta kardio/aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti. Ili neku kombinaciju. Stoga je u redu da rasporedite vježbanje tijekom dana. No ništa ispod 10 minuta nije dovoljno. Svatko sa zdravstvenim tegobama i svatko stariji od 45 godina bi trebao razgovarati s medicinskim osobljem prije početka programa vježbanja. Točan odgovor je Netočno.

Ako igrate tenis umjesto košenje trave, postići ćete isti rezultat u pola vremena.

Točno! Netočno!

S intezivnim vježbama možete postići isti rezultat u duplo manje vremena. To uključuje i trčanje, plivanje, biciklizam, igranje tenisa ili košarke, ili neki drugi sport koji uključuje puno trčanja. Točan odgovor je Točno.

Trebali bi se zagrijati svaki put prije i ohladiti poslije vježbanja.

Točno! Netočno!

Mnogi se ne zagrijavaju prije vježbanja ili ohlade nakon vježbanja, ali bi trebali. Tokom zagrijavanja laganim aerobnim treningom, ubrzavate svoje disanje i otkucaje srca čime pripremate svoje mišiće i spriječavate ozljede. Žustro hodanje ili vožnja sobnog bicikla 5-10 minuta, ili dok se ne počnete znojiti, trebalo bi biti dovoljno. Hlađenje nakon treninga pomaže vašem tijelu da se oporavi od treninga. Da bi se ohladili, jednostavno nastavite vježbati, ali na nižoj razini intenziteta. Uključite i nježna istezanja da opustite mišiće, tetive i ligamente kako bi spriječili bolove i ozljede. Preporuča se 5-10 minuta hlađenja.

Koji je ciljani broj otkucaja srca kojem bi trebalo težiti za vrijeme vježbanja?

Točno! Netočno!

Najviše dobivate prilikom vježbanja na 50% do 85% od vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Da biste pronašli svoj maksimalni broj otkucaja srca, oduzmite vaše godine od 220. Vaš ciljani broj otkucaja srca je 50% do 85% od tog broja. Za mjerenje otkucaje srca ili pulsa, stavite prste na arteriju na ruci ili vratu i brojite otkucaje u minuti. Ili brojite otkucaje u 30 sekundi i to udvostručite. To je vaš broj otkucaja srca. Točan odgovor je 50% do 85% od vašeg maksimalnog broja otkucaja srca.

Koliko vode treba popiti prije vježbanja?

Točno! Netočno!

Važno je ostati hidratiziran prije i tijekom vježbanja. Zapamtite, potrebno je neko vrijeme da se tekućina počne kretati kroz vaš probavni sustav. Popijte oko 500 ml vode dva do tri sata prije vježbanja i još 250 ml oko 25 minuta prije nego što počnete. Pijte oko 300 ml vode svakih 10 do 20 minuta tijekom vježbanja. Točan odgovor je 740 - 830 ml.

Voda je uvijek bolja za rehidraciju od sportskih napitaka.

Točno! Netočno!

Voda je obično najbolji način za rehidraciju, posebno za većinu ljudi koji izvode normalne i svakodnevne vježbe. Ali, ako intenzivno vježbate više od sat vremena, sportska pića mogu biti jednako dobra ili bolja. Sportska pića mogu pružiti energiju u obliku ugljikohidrata i zamijeniti elektrolite izgubljene kroz znoj. Točan odgovor je Netočno.

Razgovarajte s liječnikom prije početka vježbanja ako:

Odaberite 4 točna odgovora

Točno! Netočno!

Spremni za početak vježbanja? Odlično. Samo provjerite sa svojim liječnikom jeste li spremni za to. To je posebno važno ako ste stariji od 45 (muškarac) odnosno 55 godina (žene), uzimate lijekove na recept, odnosno imate dugotrajne zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca, dijabetes ili artritis. Također, provjerite s liječnikom ako ste imali vrtoglavice, nedostatak daha ili bol u prsima, vratu, čeljusti, rukama, ili drugim područjima.

Kada se radi o treningu snage, svaku vježbu treba raditi do otkaza.

Točno! Netočno!

Vježbanje mišića do točke umora je dobar način za njihovo jačanje i toniranje. Ako podižete utege ili vježbate na spravama, počnite s jednim setom od 8 do 12 ponavljanja. Nakon što budete mogli napraviti 12 ponavljanja, povećati težinu. Budite sigurni da podižete polako i pravilno jer loša tehnika može dovesti do ozljeda.

Moguće je gubiti masno tkivo s točno određenih dijelova tijela.

Točno! Netočno!

Ovo je jedan od trening mitova. Nije moguće gubiti masno tkivo s točno određenih dijelova tijela, npr. skidati salo samo s trbuha. 1000 trbušnjaka dnevno neće vam ukloniti salo s trbuha. Nije moguće izgubiti višak sala s trbuha bez smanjenja postotka ukupne tjelesne masnoće, a to je moguće redovitom tjelesnom aktivnošću i balansiranom prehranom.

Koje navedene vježbe mogu poboljšati vaše fitness sposobnosti?

Odaberite 4 točna odgovora

Točno! Netočno!

Mnoge duhovno-tjelesne vježbe poboljšaju fleksibilnosti, snagu i ravnotežu. Međutim, uz takve vježbe možete poboljšati i vašu razinu kondicije. Postoje različite vrste joge, a neke od njih uključuju intenzivne vježbe. Većina oblika pilatesa uključuje i treninge snage. I tai chi poboljšava agilnost, rad srca i ukupnu kondiciju. Razmislite o dodavanju ovih vježbi u zagrijavanje i/ili hlađenje. Točan odgovor je Sve navedeno.

Bolje je trenirati ujutro nego poslijepodne ili navečer.

Točno! Netočno!

Najbolje vrijeme za vježbanje? Kad god vama odgovara. Istraživanja pokazuju će se vaše tijelo prilagoditi na ono doba dana kada vama odgovara. Neka istraživanja pokazuju da su poslijepodnevni sati najbolji za tjelovježbu. Druga istraživanja pokazuju da jutarnja tjelovježba može osigurati bolji san.

Provjerite svoje fitness znanje

Podijeli svoj rezultat