Hladan tuš

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Tuširanje hladnom vodom, ili naizmjenično tuširanje toplo-hladnom vodom, velika je pomoć u bržem oporavku poslije napornog treninga, objavljeno je u jednom istraživanju.

U istraživanju je sudjelovalo 12 biciklista tijekom pet napornih dana treninga, i to u četiri ciklusa između kojih je napravljena devetodnevna pauza. Sportaši su koristili jedan od mogućih načina oporavka koji im je bio ponuđen: plivanje u bazenu u vodi zagrijanoj na 14 stupnjeva Celzijusa u trajanju od 14 minuta, plivanje u bazenu s vodom zagrijanoj na 36 stupnjeva također u trajanju od 14 minuta, naizmjenično korištenje tople i hladne vode u trajanju od 14 minuta, ili jednostavno samo odmaranje koje nije trajalo duže od spomenutog vremena.

Sportaši koji su plivali u hladnoj vodi ili koristili hladno-tople kupke imali su bolje rezultate na treningu od ostale dvije grupe sportaša (oni koji su se samo odmarali, ili oni koji su samo koristili tople kupke).

Hladna voda je popravila rezultate u sprintu za 0,5 do 2,2 posto, a naizmjenično korištenje hladno-tople voda za 0,1 do 1,0 posto. U grupi sportaša koji su se odlučili za toplu vodu rezultati u sprintu su bili lošiji za 3,7 posto. Sličan rezultat, lošiji za 3,4 posto, imali su sportaši koji su se samo odmarali.

Zaključak je da se tijelo brže oporavlja uranjanjem u hladnu vodu, ili naizmjeničnim kupkama, a dokazano se postižu i bolji rezultati. Prijedlog je da, ako se rekreirate u nekom sportskom centru u kome je i bazen, odaberete onaj s hladnijom vodom ili da se tuširate naizmjenično hladnom pa toplom. Bit će vam ugodnije, a mišićima će biti potrebno manje vremena za oporavak.