HIIT

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
bmi-body-mass-index

Što je HIIT? HIIT je skraćenica od High Intensity Interval Training ili jednostavnije Intervalni trening principi kojim u kraćem vremenskom razdoblju možete postići bolje rezultate. To je upravo ono što želite, zar ne? O čemu se ovdje zapravo radi najbolje prikazuje slika koja slijedi:

HIIT

Sprinteri provode skoro nula vremena aerobno trenirajući, a ipak imaju niži postotak tjelesnih masti od maratonaca. Tajna je u intenzivnoj prirodi njihovog treninga. Što je viši intenzitet (intenzitet je postotak maksimalnog broja otkucaja, a ne intenzitet uloženog truda), utoliko je i više kalorija spaljeno po minuti provedenog treninga. I dodatno, kalorijska potrošnja je povećana još 24-48 sati nakon treninga.

HIIT trening trebao bi trajati između 18 i 30 minuta. U tom vremenu izmjenjujte intervale visokog i niskog napora. Za optimalne rezultate trening izmjenjujte u omjeru 1:3 (visoki/niski). Na primjer na stacionarnom biciklu pedalirajte prvo visokim intenzitetom 20 sekundi, zatim polagano 60 sekundi, te tako ponavljajte ukrug do završetka samog treninga. Kako bi se postepeno priviknuli na ovakav način izvođenja aerobnog treninga započnite umjereno sa samo dva desetminutna treninga na tjedan i povećavajte postepeno učestalost i trajanje do 4 treninga po 20-30 minuta.