Gripa i prehlada

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
gripa-prehlada

Iako je od Hipokratovog prvog opisa gripe do danas ispisano tisuće stranica o gripi i njenim posljedicama, mnogi i danas imaju pogrešne predodžbe o ovoj bolesti i mogućnostima prevencije.

Imali ste gripu i preboljeli ste je za dva, tri dana bez velikih tegoba? Vjerojatno niste imali gripu već prehladu. Premda obje bolesti, zahvaćaju dišni sustav i dijele neke simptome, riječ je o različitim bolestima, s različitim tijekom i posljedicama.

Oni koji su preboljeli gripu znaju da gripa nije isto što i prehlada. Gripa je ozbiljna bolest koja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, ima teži tijek i mogućnost komplikacija. Ova usporedba će vam pomoći u razlikovanju ovih bolesti.

Simptomi Gripa Prehlada
Početak bolesti nagli početak,
razvoj simptoma unutar 3-6 sati
postepen razvoj bolesti
Trajanje bolesti 7-10 dana ili duže 3-5 dana
Vrućica visoka temperatura
(38oC do 40oC) u trajanju 3-4 dana
rijetko
Glavobolja nagli početak, intenzivna bol blaga
Bol u mišićima jaka bol blaga
Drhtavica uobičajena nije uobičajena
Umor, slabost izražen umor koji
može potrajati 2-3 tjedna
blagi
Iscrpljenost često prisutan simptom nikad
Kašalj suhi kašalj produktivni kašalj
Kihanje ponekad uobičajen simptom
Začepljen nos ponekad česti simptom, spontano prolazi unutar tjedan dana
Bolno grlo ponekad uobičajeno
Komplikacije bronhitis, upala pluća, pogoršanje postojeće kronične bolesti, može biti životno ugrožavajuće upala sinusa, upala srednjeg uha

 

O gripi

Gripa je zarazna bolest uzrokovana virusom gripe. Teško se prisjetiti i jednog drugog uzročnika zaraznih bolesti koji tako dugo i kontinuirano izaziva veliki interes opće i stručne javnosti. Virus gripe se kontinuirano genetski mijenja i tako predstavlja uvijek s novim licem. Genetske izmjene omogućuju mu da opetovano uzrokuje bolest jer zaštitni proteini (protutijela) stvoreni pri prethodnom kontaktu imaju malu ili nikakvu djelotvornost prema izmijenjenih virusima. Osim toga, virusi gripe koji masovno cirkuliraju među ljudima odlično su se prilagodili prijenosu uobičajenim socijalnim kontaktom što rezultira velikim brojem oboljelih svake sezone tj. pojavom sezonskih epidemija.

Postoje tri tipa virusa gripe: A, B i C. Od virusa tipa A mogu se razboljeti ljudi, ali i mnoge životinjske vrste (npr. ptice, svinje, konji, kitovi) dok je virus tipa B ˝rezerviran˝ je samo za ljude. Virus tipa C inficira i ljude i životinje, ali nema veliku važnost za čovjeka jer izaziva blage oblike bolesti. Virus tipa A dijeli se na podtipove ovisno o vrsti hemaglutinina i neuraminidaze na svojoj površini. Postoji 16 vrsta hemaglutinina i 9 vrsta neuraminidaza što omogućuje 144 kombinacije.

Prirodni rezervoar svih tipova i podtipova virusa influence su divlje ptice pa ne čudi što se novi podtipovi virusa gripe među ljudima pojavljuju o okolini u kojoj postoji bliski kontakt čovjeka i ptica. Od 1977. godine među ljudima masovno cirkuliraju virusi tipa A podtipovi H1N1 i H3N2 i virusi tipa B. Virus tipa A se češće mijenja, sklon je značajnim genetskim izmjenama i obično uzrokuje teže oblike bolesti.

Kako se zaštititi

Pripremili ste se za zimu, kupili zimske gume, naveliko razmišljate o božićnim poklonima i polako planirate zimski godišnji odmor. Ne dopustite da vam gripa poremeti planove. Učinite nešto za svoje zdravlje i dočekajte zimu dočekajte spremni.

 • Odvojite vrijeme za cijepljenje.
 • Cijepljenje je najučinkovitiji način prevencije gripe.
 • Cijepljenje je posebno važno za osobe s posebnim rizikom od ozbiljnih komplikacija.
 • Cijepljenjem štitite ne samo sebe nego i svoju obitelj, suradnike i druge ljude s kojima dolazite u kontakt.
 • Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe. Gripa je zarazna bolest i lako se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom.
 • Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi.
 • Imajte zdrave navike i ojačajte imunološki sustav; pravilno se hranite, redovito vježbajte i odvojite vrijeme za odmor.

Kako se liječiti

Zanemarili ste savjete o zaštiti i sada se borite s visokom temperaturom, glavoboljom, tresavicom, bolnim mišićima i iscrpljenošću.

 • Ostanite u krevetu ako ne trebate pomoć liječnika i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i sprječavanju daljnjih komplikacija i širenju zaraze.
 • Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo koristi više tekućine nego uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje 6-8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.
 • Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom (NE sa acetilsalicilnom kiselinom). Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput sirupa za grlo i pseudoefedrina) mogu pomoći. Prije kupnje savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Liječenje antibioticima nije učinkovito jer je gripa virusna bolest.
 • Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavajte ˝težu hranu˝.
 • Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne snizuje ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Gripa se može zakomplicirati dodatnom bakterijskom infekcijom (koja se može liječiti antibioticima). Obavezno kontaktirajte svog liječnika ako se sljedeći simptomi pojave za vrijeme gripe:

 • temperatura iznad 40oC koja traje duže od tri dana
 • izrazito bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu
 • promjene svijesti
 • kašalj s iskašljajem
 • skraćivanje daha
 • stalno povraćanje
 • neidentificirani osip