Činjenice o znojenju

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Postoje tri vrste znoja: znoj zbog vrućine, znoj zbog vježbanja i znoj zbog stresa. Najteže je kontrolirati znoj uzrokovan stresom, a osim toga, ima i najneugodniji miris. Znojenje je primarno proces koji pomaže termoregulaciji organizma, a kod muškaraca služi i za izbacivanje feromona.

Miris hrane
Vaš će znoj imati prirodan miris (bez kontakta s bakterijama) samo ako ste se najeli češnjaka, luka ili curryja.

Smrdljiva stopala
Većina vaših znojnih žlijezda ne nalazi se ispod pazuha, nego na vašim stopalima.

Mrlje na odjeći
One ružne mrlje na majici ispod pazuha uzrokuju masne kiseline koje se nalaze u znoju što ga ispuštaju apokrine žlijezde.

Totalno suho
Deve mogu iznojiti i do 25% vlastite težine, a ostati hidratizirane. Kada bi iznojio samo 12% svoje tjelesne težine, čovjek bi umro.

Od čega se sastoji znoj
Točan kemijski sastav znoja razlikuje se od osobe do osobe, ali u najvećoj se mjeri sastoji od vode, soli, metaboličkog otpada i elektrolita. Upravo je to razlog zbog kojeg je tijekom i nakon vježbanja važno piti pića bogata elektrolitima.

Dečki protiv cura
Žene imaju više znojnih žlijezda od muškaraca. No, začuđujuće, muškarci se znoje dvostruko više od žena.

Živa se penje
Što je u zraku više vlage, to je znoju teže da vas rashladi. U takvim uvjetima ćete se lako pregrijati, pa zato posebno pripazite kada vježbate u toplim i vlažnim podnebljima.

Vlaga u porastu
Muškarci mogu izgubiti i do dvije litre vode tijekom vježbanja. Oni koji nisu naviknuti na vježbanje u toplijim klimama, mogu iznojiti čak do tri litre.

Nužni izlazi
Ljudsko tijelo ima između dva i četiri milijuna znojnih žlijezda po cijelom tijelu. Većina ih je na rukama, stopalima, čelu, pazusima i preponama.