Gymkhana 1-9

Gymkhana je umjetničko klizanje automobilom uz pregršt cvileži i mirisa spaljenih guma, a njezin neokrunjeni kralj zove se Ken Block. U nastavku vam donosimo video isječake njegovog nevjerojatnog umijeća.

Kako je nastala Gymkhana i odakle joj seže povijest

Gymkhana je svoju povijest započela mnogo prije nego je rođen divni stroj naziva automobil. Europska i Azijska kultura bile su među prvima koje su uspostavile natjecanje s vremenskim konceptom i raznim preprekama, a kako je automobil bio stoljećima daleko današnju vožnju je zamijenilo jahanje. Koliko je star koncept Gymkhane govori podatak da je u njene početke bio uključen glasoviti mongolski vladar Džingis-Kan, čija su se natjecanja sastojala od uzimanja malenih zastavica s tla u punom galopu. Indijanci su pak radili izazove na kamenom terenu uz zadatak udaranja Bizona tijekom galopa. Europljani su prihvatili konjaništvo kao umjetnost i praktičnu aktivnost pa je tako nastalo i danas poznato natjecanje – Polo.

No, dosta o konjima i dalekoj prošlosti. Nažalost, automobilska povijest Gymkhane još je nejasna. Budući da ona sadrži mnoge elemente drugih tipova utrka i miješa niz pravila i klasa nema pravog i konačnog načina da se točno odredi kada i gdje se točno počelo s ovom umjetnošću vožnje.

Amerikanci Gymkhanu vole svojatati i pojašnjavaju da je nastala u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata. Prema njima, vojnici su se vraćali iz inozemstva s malim, okretnim automobilima uobičajenim za manje europske gradove, te su uvozili brendove kao što su britanski Triumph, MG i Mini Cooper, ali i talijanski Fiat. Kako se ovi manji automobili na normalnim stazama jednostavno nisu mogu natjecati s ogromnom konjicom i obujmom klasičnih američkih “muscle” automobila stvorena je nova koncepcija natjecanja gdje manevriranje ima glavnu ulogu. Naravno, to je u prilog išlo upravo novopridošlim autićima koji su bili superiorni po svojoj iznimnoj okretnosti.

Druga strana, ona japanska je ipak nešto uvjerljivija. Naime, Japan je svojim gospodarskim procvatom negdje u isto vrijeme kao i SAD počeo popularizirati Gymkhanu. U usporedbi sa SAD-om, Japan je mala zemlja i kao takvi nisu mogli graditi velike prometnice pa su manja vozila bila logičan slijed za osviještene Japance, a natjecanja su se dobro uklopila u rast proizvodne baze malih automobila u zemlji.

U prilog Japanu govori i činjenica da su u današnje vrijeme jedina zemlja koja ima dobro razvijenu i odvojenu infrastrukturu Gymkhana utrka. Disciplinirani Japan tako ima strukturu s lokalnim, regionalnim i državnim natjecanjima, a sport nadzire Japan Auto Federation, tijelo pod okriljem francuske FIA-e.

Izvor: oktan.hr