Što su to unlock, jailbreak i rootanje?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Unlock, jailbreak i rootanje samo su neki od izraza koji se koriste u svijetu mobilnih uređaja. U nastavku ćemo vam ukratko objasniti što svaki od njih znači.

Otključavanje, dekodiranje, unlockanje

Mobilni uređaji kupljeni kod operatera uz ugovor ili u paketu uglavnom dolaze zaključani na mrežu istog tog operatera i dozvoljavaju upotrebu njihovih SIM kartica. Npr. mobilni uređaj kupljen u T-mobileu neće raditi sa SIM karticom VIP-a ili Tele2 mobilnog operatera. Ti zaključani uređaji imaju ugrađeni softver (firmware) koji je specifičan za mrežu mobilnog operatera. Glavni razlog zašto operateri zaključavaju uređaje je taj što žele što više korisnika na što duže vrijeme. Prilikom kupnje uređaja kod operatera dobivate nekoliko godina garancije no ta garancija vrijedi samo ako uređaj nije otključavan. Pri isteku garancije, odnosno određenog vremena, operateri su obvezni besplatno otključati uređaj.

Naravno mobilne uređaje je moguće otključati (dekodirati ili unlockati) i prije isteka toga vremena samo imajte na umu da time gubite garanciju. To možete učiniti na sljedeće načine: upisivanjem određenog koda koje možete dobaviti putem specijaliziranih web stranica, pomoću posebnih kablova za dekodiranje, ugradnjom ili nadogradnjom osnovnog softvera koji je već otključan i uz pomoć posebne SIM kartice koje možete pronaći po oglasnicima.

Postoje i druge varijante zaključavanja kada je na uređaju uključena određena vrsta zaštite, te vam je potreban sigurnosni kod ili gesta da biste mogli pristupiti funkcijama telefona. Tada je uglavnom potrebno vratiti tvorničke postavke uređaja čime naravno gubite sve podatke na uređaju.

Jailbreak

iOS Jailbreak ili jailbreak je način na koji korisnik zaobilazi ograničenja koja mu je postavila tvrtka Apple. Appleov operacijski sustav za mobilne uređaje, iOS, je zaštićen tako da na njemu nije moguće brisati, dodavati, kopirati ili mijenjati određene datoteke.

Jailbreak nije otključavanje koje je ranije spomenuto, već jailbreak skida spomenuta ograničenja te daje mogućnost instaliranja aplikacija koje Apple App Store nije odobrio, a pokazale su se kao korisne, kao i mogućnost promjene izgleda nekih dijelova tog operacijskog sustava. Tako uz pomoć Jailbreak možete izmijeniti pozadine, ikone aplikacija, itd.

S obzirom na to da se za sada jailbreak ne smatra ilegalnim, te se uvijek može maknuti sa iPhoena ne bi se trebalo ništa izgubiti. Naravno, s obzirom na to da jailbreak otvara neke nove mogućnosti te miče neka ograničenja, koja su često vezana i uz sigurnost uređaja, nakon jailbreaka dio odgovornosti za ispravno funkcioniranje i sigurnost uređaja prelazi na samog korisnika.

Najčešća alternativa App Storeu je Cydia koja pruža niz besplatnih i komercijalnih aplikacija te tweakova i tema koje se inače bez jailbreaka ne bi mogle koristiti. Sve dok god se korisnik i dalje oslanja na Cydiene preporučene repozitorije ne bi smjelo biti problema. Jailbreak je legalan, ali nije 100% siguran. Budite pažljivi te radite jailbreak na osobni rizik.

Rootanje

Dok se termin jailbreak koristi za iOS uređaje, rootanje se koristi kod uređaja koji su pogonjeni Android operacijskim sustavom. Pojam rootanje dolazi iz svijeta Linuxa, odnosno Unixa gdje root predstavlja jedinstvenog korisnika s administratorskim ovlastima – onoga sa svim ovlastima na cijelom sustavu. Android je baziran na Linuxu, pa se rootanje u kontekstu Androida odnosi na dobivanje administratorskih ovlasti unatoč namjeri proizvođača uređaja da to onemogući. Dakle rootanjem dobivate puni pristup operacijskom sustavu i time dobivate mogućnost da dodate, promijenite i obrišete dio Android operacijskog sustava. Proizvođači najčešće onemogućuju administratorske ovlasti na uređajima pod izgovorom da se tako jedino osigurava ispravno funkcioniranje uređaja i da korisnik ne može ništa krivo postaviti i time oštetiti uređaj ili softver.

Kod većine proizvođača, rootanjem uređaja gubite garanciju, a osim toga možete i u potpunosti pokvariti mobilni uređaj. Takav kvar često se naziva i “brickanje” (brick = cigla, pretvaranje vašeg uređaja u ciglu). Postoje dvije vrste brickanja – prva je soft brick koja označava da je mobitel moguće popraviti ponovnim unosom tvorničkog softvera, dok je hard brick u potpunosti nepopravljiv.

No zašto uopće rootati Android mobilni uređaj? Rootanjem se dobivaju nove funkcionalnosti, kao pretvaranje uređaja u bežičnu pristupnu točku (en. AP – access point), nove vizualne teme koje mogu u potpunosti promijeniti izgled mobitela, izrada sigurnosne kopije cijelog mobitela, instalacija programa na SD karticu, brisanje nepotrebnih aplikacija koje dolaze sa samim uređajem, stavljanje novijih verzija Androida koje proizvođač ne podržava ili kasni po godinu dana s ažuriranjem, razne modifikacije za ubrzanje uređaja itd. Neke od ovdje nabrojanih mogućnosti dolaze s novijim verzijama Androida pod uvjetom da ih je proizvođač voljan isporučiti na stariji uređaj, čime se broj razloga za rootanje smanjuje.

Vjerujemo da nakon ovog članka nećete više biti toliko zbunjeni prilikom čitanja oglasnika ili sudjelovanja u razgovoru gdje se spominju navedeni izrazi.