Što je Bitcoin – kako kupiti, rudariti i zaraditi na kriptovalutama

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Pojavom Bitcoina kao prve kriptovalute, novac je dobio novi smisao. Kriptovalute su jedinstvene digitalne ili kako volimo naglasiti virtualne valute koje jednostavno opisano nisu pravi novac, ali mogu vrijediti i vrijede još više.

Mreža korisnika kriptovaluta nezaustavljivo raste i ovog trenutka nemoguće je procijeniti njihov porast i rast vrijednosti kriptovaluta kojih ima nekoliko različitih vrsta. Ali sve je počelo od jedne i povijest kriptovalute obilježila je pojava Bitcoina čija se vrijednost borila i izborila kako bi najprije dostigla ekvivalent jednog američkog dolara. Kada se kao u cijelom suvremenom, trgovinskom i poslovnom svijetu nešto izjednači s vrijednošću 1 USD, nepovratno postaje konkurentan vrijednosni simbol prihvaćen u novčano-poslovnim percepcijama, te postaje sredstvo korištenja i značajan akter tržišne utakmice.

Što je Bitcoin

Bitcoin kao prva i još uvijek najpoznatija virtualna valuta

Bitcoin je 2009. godine pokrenuo Satoshi Nakamoto, matematički genij, kao open source projekt. Porast vrijednosti Bitcoina bio je strelovit. Željeli bismo izbjeći brojke, ali neki primjer moraju biti istaknuti. Nekoliko mjeseci nakon pojave, vrijednost Bitcoina porasla je 30 puta, a onda kako su godine prolazile, a kriptovalute se isticale na tržištu, vrijednost tog neopipljivog novčanog simbola narasla je nekoliko tisuća puta. Istina, ovaj podatak potrebno je slikovito objasniti. I zaključak je baš taj do kojeg ste i sami došli. U travnju 2010. godine cijena jednog Bitcoina iznosila je 0,003 dolara, dok je u vrijeme pisanja ovog članka cijena jednog Bitcoina preko 7000 dolara. Da ste prije 7 godina uložili 100 dolara u Bitcoin, danas biste imali preko 250 milijuna dolara.

Trenutna vrijednost Bitcoina

Bitcoin je u to vrijeme dok mu vrijednost nije prešla u “suho zlato” prošao mukotrpan put. Nije odmah postao “normalan” novac jer su se njime vršile transakcije koje su i onda i naravno danas bile zabranjene u svijetu. Taj problem Bitcoin je uglavnom prevazišao i danas slobodno možete kupiti Bitcoin. Svaki bitcoin je trenutno podijeljen na 100 milijuna dijelova. Jedan takav dio zove se 1 Satoshi, prema autoru Bitcoina. Možete ga nabaviti na nekoliko načina, možete ga jednostavno kupiti, možete rudariti Bitcoin, a postoje i ostali načini za nabavku Bitcoina.

Kako kupiti Bitcoin (i ostale kriptovalute)

Za spremanje novca potreban vam je novčanik, u ovom slučaj potreban vam je digitalni novčanik ili “wallet”. Dolaze u različitim oblicima namijenjenima za različite tipove uređaja pa tako postoje softverski novčanici namijenjeni korištenju na računalima, hardverski novčanici, novčanici u obliku mobilnih aplikacija te web digitalni novčanici. U ovom članku fokusirat ćemo se na web wallet Coinbase jer je on najjednostavniji za sve koji tek ulaze u svijet kripto valuta.

Tamo su se već “okrenuli” deseci milijardi dolara vrijednosti najpoznatije svjetske kriptovalute. Coinbase je siguran poslovni partner, a svoj prvi Bitcoin tamo možete nabaviti karticom ili bankovnim transferom. Trgovina ili preciznije rečeno kupoprodaja Bitcoina također je jednostavna. Nema manipulacije treće strane kao što je banka ili država koje, to ste već čuli i uvjerili se, imaju kontrolu nad svime, ali ne i nad Bitcoinom. Nakon najave CME burze da planiraju omogućiti trgovanje Bitcoinom, Coinbase je dobio 100 000 novih korisnika.

Što raditi s bitcoinom i kako se upustiti u svijet kriptovalutarne zarade?

Za ulazak u svijet Bitcoina i njihovog obrtaja u prenesenom značenju treba obaviti rudarski posao. Rudarenje je termin koji se koristi prilikom radnje koju vaše računalo poduzima dok radi ključne operacije za pronalazak Bitcoina i natjecanje s drugim vlasnicima iste kripovalutarne vrijednosti. Računalo hardverski rješava operacije koje su vrlo složene. Nema fizičkog naprezanja ljudskog organizma, ali računalo ulaže ogromnu snagu. Rudarenje nije klasična potraga za virtualnom valutom nego natjecanje s drugim rudarima kriptovalute i njihovim hardverima. Onaj tko prvi riješi složenost operacije bit će nagrađen Bitcoinom i njega onda zaraditi te naravno preračunati u željenu novčanu valutu. Vrlo je važno naglasiti, iako podatak ne utječe bitno na omjer uloženog truda i zarade, jest da je broj Bitcoina koji vam je dozvoljeno pronaći rudarenjem ograničen na 21 milijun jedinica kriptovalute.

Kako rudariti Bitcoin (i ostale kriptovalute)

Opisat ćemo najjednostavniji način kako možete do Bitcoina uz pomoć svog računala s Windows 10 operacijskim sustavom. Preuzmite besplatnu aplikaciju Bitcoin Miner. U postavkama Bitcoin Miner aplikacije unesite Bitcoin adresu koja izgleda ovako: 1Pcarfi2khSvdB3E43sDmtnRNbw1MQJ878

Tu je i NiceHash Miner aplikacija. Ovisno o vašem hardveru, aplikacija automatski odabire najprofitabilniji algoritam i povećava zaradu. Zarada dolazi od kupaca koji naruče uslugu rudarenja na NiceHash platformi. Ovdje možete pronaći i kalkulator NiceHash zarade.

Ostali načini nabave Bitcoina

Bitcoin faucets
Bitcoin slavine (Bitcoin faucets) su sustavi nagrađivanja, u obliku web stranice ili aplikacije, koji nagrađuju posjetitelje u zamjenu za popunjavanje captche ili odrađivanja određenog zadatka (gledanje oglasa, popunjavanja ankete, posjete web stranici). Top Bitcoin slavine.

Prodajte stvari u zamjenu za Bitcoin
Bitify je Ebay za Bitcoin. Nude sigurnu platformu za prodavatelje kako bi svoje proizvode stavljale na prodaju bez naknade.

Mašite svojom Bitcoin adresom 🙂
Primjer studenta koji je mahanjem transparentom, na kojem se nalazila njegova Bitcoin adresa, zaradio više od $24.000.

Mjenjačnice i bankomati za bitcoin

Brojne su mjenjačnice koje su usvojile Bitcoin i transakcije s tom kriptovalutom. Digitalni novčanik bio je prvi korak. Postupak u poslovanju s mjenjačnicama isti je kao i sa svim ostalim valutama bilo da se radi o eurima, dolarima ili kunama. U njima se trguje Bitcoinima, te ga se može zamijeniti za bilo koju drugu valutu, naravno ako se nalazi u vašem programu poslovanja i poslovnih ambicija. Korisnici ponajprije traže sigurnost takvih virtualnih mjenjačnica i u posljednje vrijeme u porastu je stupanj povjerenja klijenata koji rade s Bitcoinima i koriste mjenjačnice za kriptovalutarnu suradnju i poslovne transakcije. Postoji i nekoliko Bitcoin bankomata u Hrvatskoj. Na takvim je bankomatima moguća i kupovina Bitcoina kao i isplata novca. Princip rada Bitcoin bankomata nije identičan običnim cash bankomatima. Ovdje se transakcije najčešće upravljaju putem različitih mobilnih aplikacija, pa samo navodimo primjer da Bitcoin bankomatu možete pristupiti preko smatrphonea. Provizije ili naknade za transakcije kriptovalutama također postoje.

Sve češća je pojava razmjene iskustava korisnika digitalnog novca koji marljivo rade i zbrajaju plodove svog rada prebrojavajući svoje Bitcoine. Međusobno poslovanje ili kupoprodaja Bitcoinova u ovom slučaju nije tajna iz jednostavnog razloga što svoje podatke morate prenijeti drugu osobu s kojom poslujete. Tada podaci ulaze na opći popis, ili pravim riječima, dostupan popis na kojem su jasno ažurirani podaci tko posjeduje koliko Bitcoina i što je s njima posljednje napravio. Ono što vas štiti da se ipak na kraju ne zna o kome je točno riječ jest anonimnost Bitcoin adrese. Tako zaključno, svi znaju koliko se Bitcoin valuta nalazi na određenoj adresi, ali nitko ne zna i ne može saznati kome ona pripada.

Još neke kriptovalute

Od više spominjanih nakon Bitcoina ističe se Litecoin. Istina sve su kriptovalute međusobno slične, ali ne bi bilo u redu da svaka sljedeća lansirana kriptovaluta sadrži iste karakteristike kao Bitcoin koji je izazvao virtualno-valutarni veliki prasak. Ono što je slikovito rečeno za Litecoin jest da je lansiran kao srebro, dok je Bitcoin zlato, naravno govori se u prenesenom značenju. Iako u svakoj šali ima ponešto istine, pa su mnoga uvjerenja da Bitcoin kasnije može donijeti bezbrižnu i zlatnu zaradu, isto kao i Litecoin srebrenu. Ovo je samo igra riječima, zaista je potrebno dosta rada i truda kako bi se sve ostvarilo. Ali najprije kako smo naveli na početku treba nabaviti svoj prvi Bitcoin ili spomenuti Litecoin i upustiti se u bespuća trgovine, poslovanja i onog spomenutog najčešćeg oblika “igre kriptovalutama” – rudarenja. Prednosti Litecoina su što podnosi znatno veći broj transakcija, a nedostatak mu je da mora prijeći puno duži put da isplati uloženo u odnosu na Bitcoin. Razlikuju se u izračunima ili algoritmima rudarenja. Bitcoin radi na principu i postavkama SHA-256, a Litecoin scrypt algoritam. Malo pojašnjenje bi bilo da Litecoin koristi puno više RAM memorije umjesto čiste snage računala. I to ga dovodi do možda i glavnog nedostatka u odnosu na Bitcoin. Naime, može privući manje kriptovalutarnih interesenata.

Blockchain tehnologija – ključni moment napretka kriptovaluta

Bitcoin kao i nijedna druga kriptovaluta ne može funkcionirati bez Blockchain tehnologije. To je sustav koji bismo okarakterizirali kao “bibliju” virtualne trgovine virtualnim novcem. Nitko drugi, nijedna banka ili novčarska institucija, kao ni državne službe, ne upravljaju Bitcoinima, osim Blockchaina. Filozofija je jednostavna. U taj se sustav upisuju razni podaci, ne samo financijske transakcije. On je skup servera ili veliki brat Bitcoin i kriptovalutarne tehnologije gdje svaka pojedina transakcija mora pronaći svoje mjesto. Naravno, svaka transakcija mora biti odobrena od Blockchaina, inače kao da nije pokušana niti je ikada postojala. Koliko je moćna govore već razne najave da će biti upotrebljena i mnoge druge svrhe osim čiste financijske transakcije kriptovalutama. Govori se o njegovoj upotrebi u pregledu zemljišnih knjiga ili nekih drugih sličnih podataka. Trenutno ga smatraju najrazvijenijim softverom u svijetu, odnosno softverom s najviše mogućnosti. Također, može biti javan i privatan.

Pojava i utjecaj novijih tehnologija

Osim pojmova Bitcoin, Blockchain, Litecoin jedan pojam postaje sve popularniji u virtualnom poslovanju. To je Ethereum. Ono što ga već ističe kao izuzetnog aktera u kriptovalutarnom svijetu jest što ga nazivaju svjetskim računalom. Ali bitna i velika je razlika u tome što ne postoji nitko na svijetu tko bi mogao upravljati aplikacijama. Evo, već dolazimo do pojašnjenja potpune različitosti i ako je netko pomislio da nema mjesta za bilo koju drugu tehnologiju u ovom šarolikom svijetu, Ethereum ga je demantirao. Čak je zamišljen tako da bude dostojna konkurencija, ako ne i korak naprijed u odnosu na Blockchain. On je izvor raznovrsnih novih rješenja, no ono što ga koči jest da su se Bitcoin isto kao i Blockchain etablirali kao trenutno vodeći čimbenici kriptovalutarnog svijeta.

Ethereum

Altcoin – što je to?

Možda je čak i u svjetskim razmjerima općeprihvaćeno da je Bitcoin jedina postojeća kriptovaluta, ili barem kriptovaluta koja nešto vrijedi, međutim njihov je broj porastao na preko 700. Sve ostale virtualne valute izuzetno su dobro osmišljeni vrijednosni simboli, a sve zajedno, svih nekoliko stotina, nazivamo ih Altcoin. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a izbor svakog pojedinca je da se odluči s kojom će započeti raditi, poslovati i trgovati. Međutim, najprije je potrebno početi trgovati Bitcoinima. Tek tada imate pravo u obzir uzeti druge valute. Također postoje oni koji se ne mogu pronaći ili “rudariti”. Najvažniji podatak cijele priče je da se koristite valutama i digitalnim novčanicima za koje ste se uvjerili da su sigurni i da zaista funkcionira njihov opticaj. Ono što se ne može saznati jest kako će varirati njihova vrijednost.

Ostalo je još pitanje kako doživljavamo Bitcoin, odnosno trebamo li na njega gledati kao na pravi novac ili tek robnu uslugu. Ali činjenica je da njegova vrijednost burzovno varira i to do nekoliko stotina dolara dnevno, stoga je izravno uključen u priču o zaradi, te nesumnjivo vezan za sve ostale novčane vrijednosti, stoga svatko tko se bavi kriptovalutarnim poslovanjem i tehnologijom može ga tretirati kao novac. Predviđa se njegov daljnji rast, stoga upustite se u nabavku svog prvog Bitcoina. I slijediti gore navedenu proceduru. Dobro se pripremiti, vlastite i računalne mogućnosti i nepovratno ući u svijet zarade. Put nije lagan ali je logičan i ostvariv. Bitcoin neumorno raste i obilježava novo doba. Treba rudariti. To nije slučajan termin. Ali vrijedi li pokušati? Nema sumnje, vrijedi! Koliko će sve to skupa trajati isto je jedno od najčešćih pitanja. To je teško odgonetnuti, ali pojavom Bitcoina imamo novac kojim nitko ne upravlja, a inflacija mu primjerice i ostale novčarske nepogode, ne mogu zapravo ništa. Kako biste dobili dio kolača treba vam iznimno jaka volja i itekako snažno računalo. Put je težak to smo već rekli. Sretno! I proučite ostale načine na koje možete doći do svog prvog Bitcoina. Jednom kada krenete možda se više nećete zaustaviti. Možda ćete prebrojavati pravi novac i prisjetiti se dana kada ste nabavili svoj prvi Bitcoin. Transakcije su zapisane. Ne morate se truditi s pamćenjem.