Savjeti za bolje fotografije

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Moderni fotoaparati i razni gadgeti donijeli su mogućnost trenutnog pregleda snimljenog materijala. To ne znači da željeni kadar treba fotografirati po nekoliko puta da se postigne zadovoljavajući rezultat. Evo je nekoliko savjeta koji će fotografiranje učiniti lakšim, bržim i boljim.

Osobu treba gledati u oči
Kontakt oči u oči na fotografiji može biti zanimljiv koliko i u stvarnom životu. Ovo ne znači da osoba koju se fotografira treba zuriti u kameru. Fotografija iz kuta u visini očiju sasvim je dovoljna da zabilježi pogled.

Bitna je i pozadina
Nije samo bitan subjekt, bitna je i pozadina koju treba promotriti. Fotografije ljudi kojima nekakav stup ili auto izviruje iza glave primjer su loših fotografija. Pozadina treba davati smisao.

Bljeskalicu možete koristiti i na otvorenom
Jako sunce stvara sjene na fotografijama, pogotovo na licima ljudi. Korištenjem bljeskalice ova se nepoželjna situacija rješava vrlo lako. Dodatno osvjetljenje uklonit će sjene i istaknuti subjekt.

Djeca se fotografiraju iz blizine
Kod fotografiranja djece ili manjih predmeta kadar mora biti ispunjen subjektom, inače se izgubi u pozadini. Za ovo može poslužiti i zoom. Treba pripaziti da to ipak nije preblizu kako bi fotografija ostala oštra i fokusirana. Najbliža fokusna daljina za većinu kamera je oko 60 centimetara.

Ne mora sve biti u sredini kadra
Kod fotografiranja većih predmeta kao što su zvonici, građevine i slično subjekt ne mora biti u centru kadra. Fotografije iz daljine puno su bolje ako, na primjer, ono što se fotografira bude u kadru pomaknuto u desno, a na lijevoj strani fotografije ostane pozadina, odnosno ono što dočarava položaj u prostoru. Neki fotoaparati imaju opciju prikaza linija za olakšano kadriranje. To će uvelike olakšati stvari. U ovom slučaju treba pripaziti na fokus jer će aparat fokusirati ono što je u centru.

Zaključavanje fokusa
Fotoaparat automatski fokusira centar kadra. Dosta puta trebat će pomaknuti subjekt iz kadra kako bi fotografija bila što bolja i zato treba zaključati fokus. To se radi u tri koraka. Prvo treba kadrirati subjekt i pritisnuti okidač do pola da aparat fokusira. Drugi korak sastoji se od pomicanja aparata na željeni kadar s tim da treba držati okidač pritisnut do pola, te kao treće fotografirati pritiskanjem okidača do kraja.

Domet bljeskalice
Važno je znati koliki je domet bljeskalice, odnosno do koje udaljenosti može osvijetliti kadar. Ako je bljeskalica slaba, ili je subjekt van dometa fotografije će ostati tamne. Ako podatka nema u uputama, sa nekoliko testnih fotografija sve je riješeno.

Pripaziti na osvjetljenje
Osim samog subjekta svijetlo je najvažniji dio fotografije. Ono utječe na izgled svega što se snima. Kod snimanja pejzaža najbolje je vrijeme ujutro ili predvečer kada sunce nije previše okomito. Fotografiranje lica na jakom suncu otkriva bore i nesavršenosti, a za oblačnog vremena, pošto je svijetlo mekše, neki se detalji neće primijetiti.

Nije sve u horizontali
Svaka kamera može fotografirati i u vertikalnom položaju. Ovo je gotovo obavezno kod visokih i uskih kadrova. Bespotrebni bočni dijelovi horizontalne fotografije upropaste cijelu fotografiju.