Na čemu se najbolje igrati

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Svi znaju da je nakon rada i učenja potrebno odmoriti sive stanice. Ako niste sasvim sigurni koja bi vam igraća platforma najbolje odgovarala , mi smo tu da riješimo svaku nedoumicu. U igračkoj areni suprotstavljamo četvoricu veličanstvenih: Xbox 360, PlayStation 3, Wii i PC.

Trgovine svakom danom nude sve više uređaja za elektroničku zabavu pa je ponekad zaista teško odlučiti što je najbolje – kako za sebe, tako i za osobu koju možda želite iznenaditi poklonom ovog tipa. Najlakše je posjetiti prijatelja koji ima neku konzolu ili računalo na kojem se igra i vlastoručno isprobati, no prilično je teško pronaći po jednog prijatelja sa svakim od mogućih rješenja. A tu je i problem što će svatko hvaliti svog konja, što vam opet ne daje dobru podlogu za donošenje vlastite odluke. No zato je Enter tu da vam pomogne. Sakupili smo glave ljubitelja konzola i osobnih računala, usporedili različite karakteristike i donijeli sudove za koje vjerujemo da će vam pomoći u teškom, ali i slatkom poslu traženja idealne digitalne igračke.

Investicija i stav
Iako se nekima odabir jedne ili druge konzole ili gejmerski opremljenog PC-a može činiti lakom odlukom, riječ je ipak o ozbiljnom poslu. Cijene hardvera za igru nisu beznačajne pa će si samo rijetki moći priuštiti da posjeduju nekoliko platformi – što bi, naravno, bilo idealno rješenje. Osim toga, kupovina ovakvog elektroničkog uređaja utječe i na raspored drugih predmeta u sobi (na primjer televizora, zvučnika i slično). Mnogo je elemenata koje pri kupovini stroja za igru sam kupac mora znati: od odluke koliko je novca spreman uložiti, preko procjene vremena koje će provesti igrajući se, do razmatranja isplativosti korištenja određene platforme u bliskoj i daljoj budućnosti, sam ili u društvu, za zabavu ili nešto drugo. I dok vam ne možemo pomoći u privatnim odlukama koje na kraju ipak morate donijeti sami, možemo vam dati svoje mišljenje o kvaliteti različitih opcija iza kojeg stoje godine bespoštednog igranja na svemu što ima ekran i ispušta zvukove. Pa valjda iskustvo nešto znači…

Prvo metodika
No prije nego vam kažemo svoj stav, da objasnimo kako smo ocjenjivali. Odabrali smo kategorije koje su po našem mišljenju ključne za uživanje u igrama te smo svaku od četiri platforme za zabavu koje smo analizirali detaljno proučili s fokusom na upravo tu osobinu. Da bi nam bilo lakše dati konačni sud, svaku smo vrednovali po kategorijama ocjenom od 1 do 5, ali obzirom da ocjena nikad nije pravi pokazatelj znanja (tu će se s nama sigurno složiti mnogi), dali smo i prateća opširnija objašnjenja. Na kraju smo ocjene zbrojili, podijelili s brojem kategorija da dobijemo prosječnu vrijednost te na temelju krajnje ocjene donijeli odluku. Treba napomenuti da pri ocjenjivanju nismo u obzir uzimali osobine koje nemaju veze s igranjem. Svaki od ovdje navedenih strojeva može se koristiti i u brojne druge svrhe te njegovom kupovinom dobivate i mnogo više od stroja za igru. Ipak, obzirom da je naša tema ovaj put digitalna zabava, vrednovali smo ih samo prema tom kriteriju – koliko su dobri za igranje. Time što je najbolje za gledanje filmova, surfanje po Internetu ili pisanje domaće zadaće, pozabavit ćemo se nekom drugom prilikom.

Kategorije
Evo osnovnih kategorija koje smo ocjenjivali kod svake od četiriju platformi za igranje, i to ocjenama od 1 do 5, kao u pravoj školi.
Grafika
Kako igre izgledaju? Ovo je jednostavno ocijeniti, a da izravnamo teren, kao polazni uvjet uzeli smo najbolju tehničku podršku: kvalitetan HD televizor ili vrhunsku grafičku karticu
Igre
Koliko ima igara za neku platformu, koliko su žanrovski raznolike i dostupne u Hrvatskoj?
Kontrole
Je li osnovni kontroler za igru koji dobijete uz stroj ugodan, precizan i prikladan za igranje raznih vrsta igara? Što bolje leži u ruci, jednostavnije se koristi i na što se najlakše naviknuti?
Grupno igranje
Igranje s prijateljima i protiv njih na tulumu ili na Internetu – to je prava zabava. Svaka platforma to omogućuje na svoj način, a mi ocjenjujemo mogućnosti za grupno igranje
Pristupačnost
Kakva je cijena igraćeg stroja i potrebnih popratnih uređaja te koliko ga je jednostavno koristiti, to jest igrati se na njemu

Pobjednik je…
Xbox 360 je od tri predstavljene konzole uvjerljivo najzrelija, s bitno većim brojem igara od konzolnih konkurenata. Cijenom je između Wiija i PlayStationa 3, ali u nas na žalost nije službeno podržan od Microsofta te nabavka može biti problem. PC kao platforma za igranje u cjenovnom je rangu PlayStationa 3, ali je i teško usporediv s konzolama. Odlikuje se puno većim brojem igara u svim žanrovima, a njihova dostupnost na tržištu i inače čini računalo vrlo primamljivim odabirom. Zazirati od njega mogli bi samo oni koji se ne žele zamarati instalacijom i održavanjem sustava, što su problemi koji kod konzola ne postoje.

  Xbox 360 PlayStation 3 Wii PC
Grafika 4 4 2 5
Igre 3 2 2 5
Kontrole 3 2 5 2
Grupno igranje 3 4 2 4
Pristupačnost 3 3 3 3
Prosječna ocjena 3,2 3,0 2,8 3,8
Komentar Nedostaje inovacije Moćno ali skupo Jednostavno, jeftino i zabavno Svestrano ali komplicirano