Google, stvari koje niste znali

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Ne postoji niti jedna kompanija koja je veći sinonim za internet od Googlea. Kao majka svih web tražilica, Google je prošao dug put od svojih početaka. Također se nalazi na prvom mjestu kao najpoželjnija radna sredina, prema časopisu Fortune. Popularnost Googlea je postala toliko rasprostranjena da većina misli kako je Google nastao istovremeno kada i Internet. Google se nalazi na vrhu svih internetskih kompanija. U ovom članku vam donosimo neke stvari koje vjerojatno niste znali o Googleu.

Google troši 72 milijuna dolara godišnje na obroke zaposlenika
72 000 000 $ godišnje – ili 7530 dolara po zaposleniku. Brojke se razlikuju ovisno o lokaciji, jer Google carstvo je rasprostranjeno po cijeloj zemaljskoj kugli. Zaposlenici u Google središtu u Kaliforniji, još poznato kao Googleplex, imaju minimalno dva obroka na dan u 11 različitih menzi. Izgleda da i to nije bilo dovoljno pa na raspolaganju imaju brojne snack barove gdje mogu prigristi isključivo zdravu hranu. Naravno to nije sve. Imate problema s automobilom? Nema problema, samo ga dovezite i ovlaštene osobe će se za to pobrinuti. Nije niti čudno zašto e Google najpoželjnije mjesto za svakoga tko traži posao. Treba vam šišanje, želite u teretanu ili na masažu, želite naučiti novi jezik, treba vam medicinski pregled, nema problema, Google misli na vas.

Google je izvorno nazvan BackRub
Kao i mnoge druge internet tvrtke koje su naglo porasle i Google je imao zanimljiv početak. Google je započeo kao istraživački projekt u siječnju 1996. Glavni krivac za sve to je bio Larry Page, dvadesetčetverogodišnji student na sveučilištu Standford. Ubrzo mu se pridružio dvadesettrogodišnji Sergey Brin te je formiran duo, koji je naizgled predodređen za neuspjeh. Naime prema Googleovim vlastitim informacija Brin i Page su se prepirali u gotovo svakoj temi o kojoj su razgovarali. No izgleda da je takav način razmišljanja doveo do toga da razviju potpuno drugačiji način pretraživanja interneta.

Još jedna stvar koju vjerojatno niste znali o Googleu, jest ta da je Google trebao biti nazvan BackRub. No 1998. odustaju od toga imena i odlučuju se za Google, što je zapravo krivo napisana riječ “googol” koja se odnosi na 10 na 100. Riječ Google je postala tako česta da je 2006. uvrštena u brojne rječnike, a ona označava korištenje Google tražilice za pronalaženje informacija putem Interneta.

Google godišnje gubi 110 milijuna dolara zbog “Prati me sreća”
Nema se toga puno vidjeti na Google pretraživačkoj stranici, možda je i jednostavnost jedan od ključeva Google uspjeha. Kada se nalazite ne Google.hr, imate dvije opcije; “Google pretraživanje” i “Prati me sreća”. Klikom na prvu opciju dobijete poznati popis rezultata pretraživanje. Klikom na drugu opciju, automatski ste preusmjereni na prvi rezultat pretraživanja. Mimo stranice s rezultatima pretrage.

Osim zabavnog faktora, ideja je bila da se na ovaj način pruži korisniku instant veza na stranicu koju je tražio i tako uštedi vrijeme. Zvuči bezopasno, zar ne? Zbog opcije “Prati me sreća” zaobilaze se sve reklame, te se procjenjuje da tako Google godišnje izgubi 110 milijuna dolara od potencijalnih oglašivačkih prihoda.

Google ima smisao za humor
Google pruža podršku za jezike kao što su Pig Latin, klingonski i čak Elmer Fudd. Mislite da vas prati sreća? Pokušajte upisati “French military victories” te kliknite na Prati me sreća. Neki se od vas vjerojatno sjećaju “hrpe bezveznjaka”. Kada biste to upisali u Google tražilicu i kliknuli “Prati me sreća” automatski bi vam se otvorila web stranica Vlade Republike Hrvatske. Ovaj trik, koji nažalost više ne funkcionira, proveden je od strane članova online zajednica, a radi se o tzv. “Google bombardiranju”