Impotencija – recite zbogom erektilnoj disfunkciji

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Impotencija ili erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Usprkos zabludi da se ovaj problem javlja sa starenjem, ta pojava se ne smatra normalnom ni u kojoj dobi. Prema istraživanju oko 5% muškaraca u dobi od 40 godina i između 15-25% u dobi od 65 godina ima ozbiljnih problema s impotencijom.

Uzroci impotencije

Pod uobičajene uzroke impotencije spadaju fizički uzroci poput bolesti koje utječu na cirkulaciju, bolesti živčanog sustava, kronične bolesti, ozljede penisa, određeni lijekovi, ali i razni uzroci psihološke prirode. Faktori rizika za impotenciju su pretilost, povišen krvni tlak, fizička neaktivnost, dislipidemije, kronični stres. Dakle, faktori rizika potpuno su jednaki faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti. Erektilna disfunkcija često i jest kardiovaskularna bolest, jer nastaje zbog suženja ili začepljenja erekcijskih arterija. Ove su arterije vrlo malog promjera i zbog toga je važno kod svakog muškarca s erekcijskim poremećajem procijeniti njegov kardiovaskularni rizik.

Muškarci koji su imali operativni zahvat (npr. prostate), a prilikom koje je došlo do ozljede živaca i arterija u blizini penisa, mogu imati problema s potencijom. Muškarci koji su imali ozljedu penisa, kralježnične moždine, prostate, mokraćnog mjehura i zdjelice mogu biti impotentni uslijed povrede živaca, glatkih mišića, arterija i fibroznog tkiva corpora cavernosa. Muškarci koji uzimaju antihipertenzive, antihistaminike, antidepresive, trankvilizatore i preparate za smanjenje apetita, mogu kao neželjeni događaj lijeka imati problema s potencijom.

Prevencija i liječenje impotencije

Održavanje općeg zdravstvenog stanja
S obzirom na to da je impotencija u mnogim slučajevima uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, važno je održavati iste životne navike koje imaju oni iz visoko rizične skupine srčanih bolesnika. Ove navike uključuju: prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima, te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrija. Konzumiranje alkohola treba biti umjereno. Izuzetno je važna redovita tjelovježba, a vrlo je važno prestati pušiti.

Česte erekcije
Impotenciju može spriječiti stalna spolna aktivnost. Česte erekcije stimuliraju dotok krvi u penis. Važno je napomenuti da su erekcije najjače u snu, neposredno prije buđenja. Jesen je godišnje doba kada su razine muških hormona najviše, a spolna aktivnost najčešća.

Vježbe
Kegelova vježba je jednostavna vježba koju najčešće prakticiraju muškarci s urinarnom inkontinencijom i trudnice. Može pomoći i u slučajevima gdje je erektilna disfunkcija posljedica poremećene krvne cirkulacije. Osnovna tehnika sastoji se od stezanja i opuštanja mišića male zdjelice koji kontrolira uriniranje. Kako je mišić unutarnji i ponekad ga se teško izolira, liječnici često preporučuju vježbati ga za vrijeme mokrenja. Preporučuje se mišić stezati sve dok se mlaz urina ne uspori ili prekine, a zatim ga opet pustiti. Potrebno je napraviti 5-15 kontrakcija, svaka u trajanju od 10 sekundi. Vježba se provodi 3-5 puta dnevno.

Promjena lijeka ili doze lijeka koji uzrokuje impotenciju
Ako je problem uzrokovan nekim lijekom, potrebno je da pacijent s liječnikom razmotri njegovu alternativu ili smanjenje doze. U liječenju visokog krvnog tlaka, manja je vjerojatnost da će npr. ACE-inhibitori, za razliku od mnogih drugih preparata, uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Psihoterapija
Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, liječi nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinirane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera, bez obzira da li je seksualna terapija dio liječenja ili nije. Terapija može olakšati period adaptacije nakon početka ili po završetku liječenja.

Sve više muškaraca traži pomoć i zahvaljujući usavršenom i uspješnom liječenju, postaju sposobni za normalan spolni život.

Psihološka impotencija dolazi naglo i kao reakcija na nedavni događaj. Fizička impotencija razvija se postupno, ali kontinuirano, tijekom određenog vremenskog perioda. Muškarac koji ima impotenciju psihološkog podrijetla, u određenim slučajevima može imati erekciju, a u drugima ne. U slučaju impotencije koja traje duže od tri mjeseca i koja se ne može dovesti u vezu s nekim očiglednim stresnim događajem, lijekovima, alkoholom ili zdravstvenim stanjem, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Istraživanja su pokazala da bi manje od 20% muškaraca u slučaju problema s potencijom zatražilo stručnu pomoć, premda bi se primjenom oralnih preparata mogli izliječiti. Specifični problem koji uzrokuje impotenciju diktira i način liječenja. Prvi korak je definiranje uzroka, ako je to moguće, a zatim nalaženje najjednostavnijeg i najmanje rizičnog rješenja.

Ne dopustite da ovaj problem rezultira tjeskobom, depresijom, gubitkom uvjerenja o svojoj vrijednosti i gubitkom samopouzdanja. Promjena stila života i liječenje donose značajna poboljšanja kvalitete života.