Stilovi šešira

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Za poslovno ili elegantno neformalno odijevanje postoje deseci stilova između kojih se može izabrati. No, velik broj tih stilova je zapravo modni proizvod sumnjivog ukusa i stila. Ako želite nositi šešir, odaberite između ovih klasičnih modela, koji su se održali ne samo zbog tradicije, nego i zbog svojevrsnog im, dobrog stila.

Cilindar

Cilindar

Cilindar je nastao u Kini u drugoj polovici 18. stoljeća, kada je jedan kantonski šeširdžija proizveo svileni cilindar koji je prenesen u Francusku. On se nosi u kombinaciji s najelegantnijim odijelom. U prošlosti cilindar je bio krut i načinjen od svilenog pliša. Danas je cilindar, poznat kao i šešir za kazalište, načinjen od crnog rebrastog materijala. On se može rastegnuti u oblikovanom okviru, a ujedno i spljoštiti kada se ne upotrebljuje. Ta opcija mu omogućuje da bude smješten ispod sjedala za vrijeme kazališne predstave.

Hamburg

Hamburg

Nakon cilindra dolazi hamburg – nazvan po njemačkim toplicama i ljetovalištu, gdje se taj šešir prvi puta pojavio. Najformalniji šešir kojeg obično nose ambasadori i članovi diplomatskog zbora u punoj sezoni. Prikladan je kao dio dnevne i kao dio večernje garderobe. Crni ili ponoćnoplavi hamburg nosi se s tamnim odijelom u proljeće ili jesen, a s kaputom zimi. Taj stil šešira izgleda bolje na starijim i zrelijim ljudima. On mora imati naglašeno zavinut obod i blago udubljenje naprijed i natrag. Ako netko ima ovalno lice, vrh šešira ne smije biti previsok. Obod, međutim, treba biti širok s jakim zavinutim rubom.

Fedora

Fedora

Fedora je šešir nazvan po melodrami Victorien Sardoua iz 1882. i jedan je od šešira koji čine najviše kombinacija. Prikladan je za neformalno dnevno i večernje izdanje. Kada se prvi puta pojavio, fedora je bio šešir od mekog filca s niskom, suženom i naboranom krunom uzduž šešira koja je imala zavinuti obod. No, danas većina tih šešira ima obod na savijanje (fleksibilan obod koji se može saviti prema gore ili prema dolje), s vrpcom oko šešira koja može biti široka do pet centimetara. Muškarci uskih lica ne smiju nositi fedore širokih oboda jer bi time naglasili svoja uska lica.

Derby

Derby

Derby, nazvan po grofu od Derbyja koji ga je stavio u službu, elegantni je šešir isključivo za dnevnu upotrebu koji daje osobi koja ga nosi jednu britansku nijansu. Poznat je još pod imenom coke prema Bill Cokeu ranom poborniku tog šešira ili pak pod imenom polucilindar. Ovaj stil dobro pristaje muškarcima uskog lica. Obično se radi od krutog filca crne, sive ili smeđe boje. Najbolje ga je nositi s odijelima, ogrtačima i kaputima. On se nikada ne nosi s crnom kravatom.

Trilby

Trilby

Trilby, nazvan po junakinji iz romana George Du Mauriera, jednostavno je još samo jedna verzija fedore s obodom na savijanje. Malo je krući od fedore, sužen sa centimetar do centimetar i pol širokom vrpcom oko krune koje je obično od rebrastog materijala. Izvorno povezan s balonerom, taj se šešir dvadesetih godina razvio u mekani engleski seoski šešir s naboranom i suženom krunom te sa uštipnutim obodom. Budući da se nosi u neformalnim situacijama, kraj oboda ostavlja se nedovršenim, iako može biti i obrubljen odgovarajućom rebrastom tkaninom. Trilby se zbog svoje mekoće može oblikovati na najrazličitije načine, stoga je taj šešir ostao popularan čak i kada je većina muškaraca smatrala nošenje šešira konformističkom gestom.

Irski ribarski šešir

Irski ribarski

Mekan i sklopiv irski ribarski šešir, poznat i kao šešir Rex Harrisona – stila je obično šešir od tvida s malim obodom. Prikladan je samo za neformalne prilike, i vrlo je popularan kao kišni šešir jer ga se može sklopiti i spremiti u džep.

Panama slamnati šešir

Panama šešir

Ti su šeširi prikladni samo za proljeće i ljeto. Panama šešir donijeli su mornari koji su se vraćali iz latinoameričkih zemalja pred kraj 19. stoljeća. Iako se zove Panama po zemlji u kojoj su ga prvi puta kupili mornari, on se originalno proizvodio na brdima Ecuadora. Obično se taj slamnati šešir, s pet do sedam i pol centimetara širokom rebrastom svilenom vrpcom, nosio do početka rujna kada se ovaj odbacio i kupio novi za iduću godinu.

Tirolski šešir

Tirolski šešir

Izvorni tirolski šešir (iz pokrajine Tirol u Austriji) bio je popularan tridesetih godina, no vratio se i pedesetih godina. On ima vrpcu od užeta i perje te je stoga prikladan samo kao dio neformalne ili sportske odjeće. Može se nositi s bilo kojom kombinacijom odijela, sportskim sakoima, polo kaputima ili balonerima. Trebaju ga izbjegavati muškarci okruglog lica. On se uglavnom nosi na selu i na nogometnim utakmicama.

Porkpie

Porkpie

Porkpie ili engleski pita-šešir dobio je svoje ime zbog žlijeba oko spljoštenog vrha krune i otuda iluzija na englesku pitu. Taj šešir obično ima obod na savijanje. Ti su šeširi bili proizvedeni za tržište koledža sredinom tridesetih, a kasnije su ih Fred Astaire i Carry Grant načinili popularnim. Oduvijek su povezani sa sportskim događanjima, uglavnom konjskim trkama, i zato su namijenjeni za uporabu u neformalnim situacijama. Taj stil šešira daje osobi “zgnječen” izgled te stoga nije preporučljiv niskim muškarcima ili muškarcima okruglog lica.

Vozačka kapa

Vozačka kapa

Vozačka kapa od tkanine postala je popularna krajem 19. stoljeća kao zamjena za derby šešir koji se nosio u otvorenim automobilima i koji je naravno imao tendenciju da bude otpuhan s nečije glave, dok je vozačka kapa stajala čvršće. Materijal te kape najčešće je grubi tvid, jednobojni ili s uzorkom. Najbolje izgleda kao dio neformalne seoske odjeće ili kao detalj kod pohađanja sportskih događanja.