Rješenja za gubitak kose

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Ako ste jedan od mnogih nesretnih koji su počeli ćelaviti, ne morate se samo zavaliti i bespomoćno gledati kako vas napušta vaša kosa. Postoje dostupni tretmani koji će spriječiti da vas vaše folikule napuste. Gubitak kose može doprinjeti opadanju samopouzdanja i gubitku seksualne privlačnosti, ali postoje načini kako to izbjeći.

Što uzrokuje opadanje kose
Normalna osoba izgubi od 50 do 100 vlasi dnevno, jer se 90% kose nalazi u fazi rasta, a 10% je u fazi linjanja. Međutim, značajne promjene koje izmjene normalni ciklus rasta kose ili trajno oštećenje korjena kose (folikula) može dovesti do pretjeranog gubitka kose više od 100 vlasi dnevno, te to može biti privremeno ili trajno.

Najčešći uzroci gubitka kose

Genetika: U oko 95% slučajeva za gubitak kose je odgovorno nasljeđe. Ako su vaš djed, baka, otac ili majka imali problema sa gubitkom kose, možda će se to dogoditi i vama. No ne očajavajte, jer to može preskočiti koju generaciju te vas to može zaobići. Npr. jedan brat bi mogao biti ćelav već u 30-im, a drugi može zadržati kosu cijeli svoj život.

Stres: Operacije, bolesti i razni mentalni poremećaji mogu uzrokovati prekomjerni gubitak kose. Osobe sa rijetkim anksioznim poremećajem (trichotillomania) često počupaju svoju kosu do točke ćelavosti.

Starost: Proces starenja uzrokuje kvar u mnogim funkcijama kože uključujući i folikule kose. Veliki broj ljudi starijih od 50 godina imaju tanju kosu jer su njihove filokule manje učinkovite i stoga kosa raste sporije. Također, zrele vlasi imaju promjenjenu teksturu i lakše pucaju od normalnih vlasi.

Traume za kosu: Iako se ovo ne odnosi na većinu muškaraca, izbjeljivanje kose, bojanje kose, peglanje, stavljanje trajne može slomiti i oštetiti kosu, te uzrokovati gubitak kose. U rijetkim slučajevima zbog trenja i lomljenja kose, kosa svezana u rep koji je prečvrsto stegnut može doslovno pokidati kosu sa vaše glave. Međutim, u ovom slučaju, gubitak kose neće biti kao rasprostranjen kao muška ćelavost te će se sama riješiti nakon prestanka nošenja repa.

Određeni lijekovi ili bolest: Lupus, neke autoimune bolesti, radioterapije ili kemoterapije doprinose privremenom ili trajnom gubitku kose.

Muškarci koji primjete gubitak kose u velikim količinama trebali bi se što je prije moguće konzultirati sa liječnikom ili dermatologom. Ponekad gubitak kose ukazuje na ozbiljnije medicinsko stanje za koje je potrebno liječenje. Ako doživite iznenadni gubitak kose te osjetite još neke zabrinjavajuće simptome, posjetite liječnika odmah.

Proces opadanja kose

Muška ćelavost
Gubitak kose je problem koji zahvaća muškarce svih rasa od njihovih 20-ih pa nadalje, a najčešći je uzrok genetika, medicinski poznat termin “androgenetic alopecija”. Geni utječu na dob u kojoj čovjek počinje gubiti svoju kosu. Također utječu i na brzinu, količinu, oblik i uzorak gubitka kose. Najčešće proces ćelavljenja počinje sa prednje linije kose od čela i polako se širi.

Zašto gubim kosu
Kod određenih osoba, osjetljivih na klasu hormona androgen, osobito hormona dihydrotestosterone, ili DHT, smanjuju se folikule. Iz vlasišta počinju nicati vlasi koje su tanje nego normalne i ne rastu do normalne dužine. Na kraju folikula uvene i više ne rastu dlake iz nje. U ovom scenariju kosa se stanjuje sve dok ne nestane, te folikula ne prestane funkcionirati. Ali, to ne mora biti tako.

Zaustavite gubitak kose

Muškarci koji pate od gubitka kose imaju nekoliko mogućnosti. Mogu uz pomoć lijekova, kemijski tretirati gubitak kose. Mogu početi koristiti tupe ili perike ako terapije lijekovima nisu učinkovite te mogu uložiti u trajno rješenje, a to je operacija transplatacije kose.

Lijekovi
Na raspolaganju za medicinsko liječenje gubitka kose postoji nekoliko ljiekova,a najučinkoviijim su se pokazali Propecia (Finasterid) i Rogaine (Minoksidil). Oba proizvoda usporavaju daljnje stanjivanje kose i povećavaju pokrivenost vlasišta. Propecia inhibira pretvorbu testosterona u dihydrotestosterone (DHT), hormon koji smanjuje folikula, dok Rogaine stimulira folikule vlasišta. Ovi ljiekovi najbolje djeluju ako se poču uzimatu u ranoj fazi, tj. ako ste tek opazili da gubite kosu. Obično te lijekove treba uzimati barem nekoliko mjeseci da bi se dobio željeni učinak.

Perika ili tupe
Ako vam spomenutu lijekovi nikako ne pomažu ili ste možda alergični na neke od spomenutih lijekova, jedno od rješenja je perika ili tupe. Specijalizirane trgovine mogu vam ponuditi vlasulje izrađene od ljudske kose ili sintetičkih materijala.

Restauracija kose
Transplatacija kose je trajan oblik zamjene izgubljene kose. Svatko tko je pretrpio trajan gubitak kose, može biti kandidat za transplataciju kose. Kirurško presađivanje folikula kose izuzetno je jednostavan ambulantni postupak. Postupak transplatacije kose uključuje pomicanje vlasi sa donatora na ćelave djelove kože kod primatelja. Ovaj postupak bi se trebao ponoviti barem dva puta te je nažalost poprilično skup. (između 20 000 i 50 000 kn u SAD-u)

Uz odgovarajuće tehnike i rješenja, gubitak kose može biti sveden na minimum. Ako imate problema sa gubitkom kose uložite malo vremena i istražite koji je oblik rješenja za vas najbolji.