Povratak pop-dizajna

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Pop-art vraća se u velikom stilu u naše domove. Još u doba kad se prvi put pojavio krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina znalo se da će taj pokret izazvati veliku revoluciju. Uslijedila su brojna kulturna previranja. Mladi su masovno počeli odbacivati ideale koji su im bili usađivani prošlih desetljeća i počeli poticati aktualna društvena i politička previranja. U misiji usklađivanja novih težnji pomogla im je pojava novih medija, televizije i radija. Stil je postao barometar društvenih previranja koja su se osjetila na svim životnim područjima – u glazbi, načinu odijevanja i razmišljanja, ali i u dizajnu interijera i eksterijera. Zapravo, slobodno se može reći da je rijetko koji umjetnički pravac imao tako snažan utjecaj na komercijalni dizajn kao pop-art.

Klasne razlike i predrasude da u kućama, stanovima, trgovinama i muzejima mora prevladavati klasični stil polako su blijedjele. Društvene promjene bile se sve glasnije, pojavili su se novi umjetnici koji su svijet umjetnosti okrenuli naopako, crtajući svakodnevicu i reciklirajući je kao ironiju.

Osnovna misao pop-arta je fluorescentnim bojama, koje moderni čovjek lako prepoznaje s reklama i komercijalnih centara, transformirati svakodnevicu u jedan novi spektakl pod nazivom ‘superstar’. Najbolji primjer za to su gigantski plastični telefoni Klaesa Oldenburga koji se proslavio i stvaranjem monumentalnih torti i sendviča koje je potom izlagao na trgovima gradova kao javne skulpture. No, želite li unijeti dašak pop-arta u svoj dom, najbolje je da odmah krenete u potragu za imitacijama djela Andya Warhola ili Roya Lichtensteina koja će najbolje izgledati na vašem zidu. Pop-art ugođaj savršeno će nadopuniti plakati filma Barbarella, kultnog znanstvenofantastičnog filma u kojem glavnu ulogu ima Jane Fonda, jedna od najvećih autentičnih pop-ikona svih vremena.

Pravi ljubitelji Pop-arta u svojoj sobi imaju konzerve mlijeka Campbell ili boce Coca-Cole u četiri boje, glavne simbole ovog zanimljivog pravca. Možete se odlučiti i za Lichtensteinove slike koje na zanimljiv način obrađuju strip, nudeći svakoj sobi živahnost i duh slobode. Najvažnije je upamtiti da se ovdje radi o šarolikom stilu u kojem prevladavaju jarke boje i neobični oblici, najčešće krug, trijangl i pravokutnik. Od boja su zastupljene zelena, narančasta, trikizna, boja slonovače i lososa. Predmeti i namještaj uglavnom su izrađeni od plastike, a na njima se nalaze motivi stripova i reklamnih plakata tog vremena. Zbog palete boja i otkačenosti, ovaj stil najbolje će pristajati u domu osoba koje su takvog karaktera. Odličan primjer namještaja toga doba su komadi dizajnera Vernera Pantona, koji na odličan način primjenjuje osnovnu misao pop-arta – sloboda s dozom psihodelije kako bi se izbjegla pretjerana ‘vrištavost’.