Muški satovi – vodič za kupnju

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Satovi predstavljaju muški ekvivalent nakita. Uz to što pokazuju vrijeme, satovi su znak stila i prestiža. Možete ga smatrati jednom od svojih životnih investicija (dakako, poslije kuće, automobila i sl.), jer u pitanju je predmet kojeg se nećete riješiti na kraju sezone (za razliku od havajki ili kariranih hlača). Vaš sat jest dodatak koji ćete zadržati prilično dugo. Čak i najbolje odjeveni muškarci mogu se naći u nedoumici kad treba kupiti odgovarajući sat. Muški satovi su kompleksni, znaju biti skupi i ponuda je vrlo velika. U tom slučaju, što trebate znati prije nego što kupite muški sat?

Rolexi, Breitlinzi i Omege mogu se kretati u cjenovnom rasponu od 5000 kn do 75 000 kn, stoga su namijenjeni pravim profesionalcima. Premda se ove cijene čine prevelikima, takvi satovi uistinu predstavljaju doživotnu i trajnu investiciju. Samo nikako nemojte pomisliti da je Rolex koji ste kupili za 100 kn na placu prava stvar, koliko god se prodavač zaklinjao da jeste.

Međutim, ne morate bankrotirati ili prodati automobil kako biste kupili odgovarajući sat. Satovi od nehrđajućeg čelika već su godinama na tržištu, i vjerojatno će uvijek biti moderni. Iako ne uživaju isti status poput Breitlinga od 50 000 kn, oni su jednako moderni i, što je još važnije, povoljni su.

Najprije pregledajte svoju odjeću, odnosno kakav je vaš stil, i procijenite svoje financijske mogućnosti, a zatim razmislite o nekoliko pitanja.

  • Kada ćete nositi sat?
  • U kojim prilikama ćete ga nositi: na poslu, prilikom izlazaka, tijekom odmaranja, za vrijeme bavljenja sportom?
  • Što mislite o high-tech satovima s raznim gadgetima?
  • Koliko želite potrošiti? Iako je teoretski moguće kupiti bilo kakav sat za malo novca, određeni proizvođači satove za svoje marke satova traže vrlo visoke cijene.

Tipovi i mogućnosti satova

Odlučili ste u kojim situacijama želite nositi svoj sat i odlučili ste se za stil odjeće koju ćete nositi. Prije odlaska u prodavaonicu, pogledajte koji su glavni tipovi ručnih satova i od kojih se dijelova sastoje.

Analogni, digitalni ili analogno/digitalni satovi

Na gornjoj strani analognog sata vidimo kazaljke koje pokazuju sate i minute, zatim brojeve, oznake ili rimske brojeve koji pokazuju dan podijeljen na 12 sati. Ovakav sat se smatra formalnim, klasičnim modelom koji je savršen za poslovanje, za izlaske i za formalne događaje. Digitalni satovi imaju LCD ili LED ekran na kojem se vrijeme prikazuje u vidu brojeva. Digitalni satovi se smatraju vrlo neformalnima. Analogno/digitalni satovi su oni koji imaju i digitalni i analogni prikaz. Oni su utilitarni i mogu se nositi na posao i tijekom dana.

Baterijski, kvarcni ili mehanički (na navijanje) satovi

Digitalni satovi se napajanju pomoću iznimno malenih baterija za satove. Kvarcni satovi su analogni uređaji za mjerenje vremena koji rade pomoću malenih, vibrirajućih, naelektriziranih kvarcnih kristala. Iznimno su točni (uz varijaciju od minute svake godine). Mehanički satovi su pogonjeni kompleksnim mehanizmom sa zupčanicima i oprugama. Ovi satovi mogu biti prilično skupi jer su vrhunske izrade. Nažalost, drevna umjetnost izrade satova na navijanje pati od nesavršenosti. Mehanički satovi gube otprilike sat vremena godišnje i nužno je redovito ih navijati.

Kućište

U pitanju je okvir sata. Kućište analognih satova može biti okruglo, pravokutno, kvadratno, pa čak i poligonalno. Površina kućišta može biti sjajna, matirana, s uzorkom ili optočena draguljima ili drugim kristalima. Kućišta analognih satova najčešće se izrađuju od metala: uglavnom od čelika, titana, zlata, srebra ili platine. Kupnja sata s kućištem (i remenom) od posljednja tri navedena dragocjena metala može vas koštati prilično puno, no mnogi proizvođači miješaju dragocjene metale s manje dragocjenim slitinama kako bi mogli proizvesti sat niže cijene. Evo nekih uobičajenih “zlatnih oznaka” na satovima:

  • 18K odnosno 750 znači da se sat sastoji od 75% čistog zlata.
  • 14K odnosno 585 znači da se sat sastoji od oko 58% čistog zlata.
  • 10K znači da se sat sastoji od oko 42% čistog zlata.

Kristal za satove

Ovaj prozirni poklopac štiti površinu sata. On može biti načinjen od pleksiglasa, mineralnog (običnog) stakla ili od sintetičkog safira – iznimno tvrdog umjetno proizvedenog kristala. Pleksiglas je najpovoljniji među “kristalima” za satove. Najteže će se razbiti, ali će se zato najlakše ogrebati. S druge strane, mineralno staklo će se prije razbiti, ali ga je teže ogrebati. Sintetički safir je najskuplji, ali je najotporniji na ogrebotine. Dakako, postoji i kvaka: sintetički safir je iznimno lako razbiti.

Vrsta remena

Ako imate analogni sat, remen će biti ili od kože (uglavnom crne ili smeđe) ili od iste vrste metala od koje je načinjeno i kućište. Digitalni satovi poput sportskih i modernih satova uglavnom imaju plastični remen.

Sportski satovi

Sportski satovi su vrlo sjajni, vrlo izdržljivi i načinjeni od visokokvalitetnih plastičnih materijala. Najuobičajeniji sportski sat jest klasični vodootporni ronilački sat. Današnje je tržište prezasićeno takvim satovima. Sportski satovi mogu biti opremljeni brojačem kilometara, mjeračem visine, kompasom, GPS tehnologijom, mjeračem tlaka i pulsa, kao i raznim drugim gadgetima za momke koji vode aktivan život.

Satovi s gadgetima

Satovi s gadgetima su vrlo funkcionalni za studente, kompjuteraše i inženjere. Oni su opremljeni s još više tehničkih sitnica (kalkulatorom, digitalnom kamerom ili aplikacijama za e-mail) nego njihovi bogato opremljeni sportski rođaci. Međutim, imajte na umu da su satovi s gadgetima uglavnom tema za razgovore kakvi inače privlače isključivo druge tehnički upućene sugovornike. Uglavnom nisu pogodni za pronalaženje dama.

Odgovarajuća veličina i mjera

Koji god tipa sata odaberete, sat vam mora lijepo pristajati (bez klizanja gore-dolje dok mičete ruke) i ne smije ostavljati otisak na zapešću. Srebrni satovi su najpogodniji uz crno, sivo, srebrno i plavo, a najbolje ih je nositi noću. Zlatni satovi odgovaraju uz smeđe, bež, žućkasto-smeđe i druge zemljane tonove. Najbolje ih je nositi po danu. I dakako, digitalni satovi (koliko god bili cool) su pogodniji za nošenje uz neformalnu ili sportsku odjeću nego uz poslovna odijela ili formalnu odjeću.