Kravata nije obavezna

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Do prije nekoliko godina bilo je gotovo nezamislivo da američki muškarci dolaze na posao bez kravate. Jedino je petkom , pred vikend, bila dozvoljena više casual odijeća.

Ali to se sada promijenilo. Nije dobar znak za neku industriju kada trgovinska grupa koja je predstavlja zatvori vrata. A to je upravo ono što je učinilo Udruženje proizvođača muške galanterije, nakon 60 godina. Muška galanterija je termin koji označava dodatke odijeći, kao što su kravate, maramice za džep na sakou ili remenje. Uprava udruženja vidjela je da nešto nije u redu još prije nekoliko godina, kada se na godišnjoj skupštini nekoliko članova pojavilo – bez kravate. Ne volim kada je kravata obavezna – izjavio je jedan od njih listu Wall Street Journal.

Kako izgleda, njegovo gledište dijele mnogi Amerikanci jer je, prema anketi jedne agencija, broj onih koji dolaze na posao s kravatom pao na rekordno niskih šest posto! Ogroman pad od vremena kad su gotovo svi muškarci – osim radnika tvornica – nosili kravate. Raznosači mlijeka, točioci goriva na pumpama, pa čak i kuriri na biciklima, a o onima koji rade u uredima i da ne govorimo, nisu mogli da se zamisle bez kravata.

Prodaja kravata dostigla je vrhunac osamdesetih godina. Što su bili na uticajnijim položajima, muškarci su imali više kravata. Kravate su bile najčešći poklon za rođendan. A onda se pojavila moda “opuštenog petka”, kada kravata nije bila obavezna. Nije mnogo prošlo do trenutka kada su “opuštenom petku” pridodati drugi dani, da bismo sada došli do današnjih šest posto Amerikanaca koji ne kreću na posao prije nego što vežu kravatu.