Kako stići sve obaviti na vrijeme?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Koliko puta vam se dogodilo da radni tjedan počnete puni elana i pregršt planova kojima ćete učinkovito obaviti sve obveze koje vas očekuju, a onda već u ponedjeljak popodne zaključite kako vam je dan proletio i da ništa niste stigli završiti? Možda ste se ujutro zadržali peglajući košulju, po dolasku na posao izgubili pola sata u dopisivanju na Facebooku ili je predviđeni polusatni sastanak trajao više od sat vremena?

Samo zato što ste se našli u takvoj situaciji nebrojeno puta, ne znači da treba ostati u toj životnoj fazi. Pronašli smo fascinantne rezultate najnovijih istraživanja neurologa i znanstvenika koji svjedoče o tome koliko je dobra organizacija vremena od presudnog značaja za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Također tu je i nekoliko brzinskih strategija koje će vam pomoći da kontrolirate svoje vrijeme, a ne da ono kontrolira vas. Trik je u tome da o svom dnevnom rasporedu razmišljate kao o ladicama u radnom stolu. Što ste više vješti i organizirani, više će stvari moći stati.

Pratite svoj tjelesni sat

Pokušajte otkriti tijekom kojeg dijela dana ste najproduktivniji (iako većina muškaraca nisu ranoranioci, istraživanja pokazuju da je prirodni tjelesni ritam na vrhuncu između 8 i 9 ujutro). Zahtjevne zadatke, duboko razmišljanje i odgovorne poslove uklopite u taj period dana. One obaveze koje možete obavljati i kada ste manje koncentrirani, poput sređivanja stola ili plaćanja računa ostavite za rano popodne, tj. razdoblje poslije ručka kada je energetski nivo niži a i koncentracija vam je opala. Većina nas dobije drugi nalet energije predvečer, pa taj dio dana iskoristite za trening, druženje ili da se usredotočite na neki osobni projekt odnosno hobi.

Pazite kako vam počinje dan

Oni koji su zaposleni u klasičnom uredu znaju da su jutra na poslu najčešće ovakva: većina provodi prva dva sata na poslu “zagrijavajući se” za dnevne obveze… ćaskanje s kolegama, doručak, pregledavanje privatne pošte i urnebesnih YouTube klipova samo su neke od aktivnosti koje vam troše energiju i na koje gubite vrijeme. Umjesto da započnete svoj radni dan na ovaj način, doručkujte kod kuće, provjerite novosti, email i potom počnite s radom. Ili još bolje, pojavite se u uredu barem pola sata prije svih ostalih. Prema mišljenju znanstvenika, uspjet ćete završiti tri puta više stvari kada vam ništa ne skreće pozornost. Tko rano rani, dva posla grabi! Ako poranite jedan sat u odnosu na svoje radno vrijeme, bit ćete podjednako produktivni kao da ste ostali dva sata poslije radnog vremena u uredu. Ovo se naročito odnosi na “open space” urede. Količina buke i ometanja se povećava kako dan odmiče, a do pauze za ručak više ne čujete ni vlastite misli.

Obuzdajte email

Prvo, ograničite provjeravanje pošte na, recimo, jednom u dva sata. Potom se posvetite organiziranju pristigle pošte tako što ćete obrisati nepotrebne poruke, odgovoriti na one na koje je potrebno i prebaciti u poseban folder one koji će vam biti potrebni za posao kasnije. Osnovni savjeta o pisanju emailova glasi: nikada nemojte pisati duži od pet rečenica. Ako ne možete u pet rečenica objasniti o čemu se radi, najbolje bi bilo da to obavite telefonom.

Skratite poslovne pozive

Stojite dok telefonirate umjesto da sjedite, i odmah na početku razgovora objasnite zbog čega se javljate. Prije nego što okrenete broj, napravite plan što želite postići razgovorom i tako ćete uštedjeti pet minuta po svakom razgovoru. Još jedan psihološki trik koji će vam omogućiti da brže završite (polu)poslovni razgovor: ispred sebe na stolu držite nešto zanimljivo što sljedeće trebate učiniti, pa se nećete dugo zadržati u ćaskanju.

Postignite osobni rekord

Mjerite vrijeme koje vam je potrebno obaviti određenu stvar, počevši od tuširanja pa do spremanja kreveta, a onda pokušajte oborite vlastiti rekord. Bit ćete ugodno iznenađeni kada shvatite koliko brže obavljate svakodnevne zadatke kada pokušavate prestignete sebe. Potražite na internetu “Time Tracker”, koji poput pješčanog sata mjeri koliko ste minuta potrošili na određenu aktivnost.

Postavite si ciljeve koji su ostvarivi

Genetski smo predodređeni da svaki odrađeni zadatak “slavimo” lučenjem beta-endorfina, tvari koje pojačavaju kreativnost, fokus i motivaciju. S druge strane, započet ali nedovršen zadatak nam crpi energiju. Kako biste to spriječili, podijelite neki veliki i važan poslovni projekt (recimo, prezentaciju) na etape, odnosno na nekoliko manjih zadataka. Zapišite svoj plan na papir, po redu kojim ovi zadaci trebaju biti obavljeni. Kada završite svaki od ovih manjih zadataka, precrtajte ga na papiru. Tako ćete vidjeti kako napredujete.

Zadajte si rokove

Kada dobijete rok od svog šefa, znate da ga se trebate pridržavati i da cijela stvar mora biti gotova na vrijeme. Ali prema sebi obično niste tako disciplinirani, zar ne? Pogrešno! Ako si date određeno vrijeme za određeni zadatak i pridržavate ga se, bit ćete bolje organizirani. Kako to izgleda u praksi? Navečer napravite popis obveza za dan koji predstoji. Više ćete uživati ​​u slobodnom vremenu kad unaprijed znate raspored za jutro, tako da ćete manje biti pod pritiskom stvari koje treba obaviti. Svaki put, odredite koje su vam dvije obveze najvažnije tog dana, jedna poslovna i jedna privatna (trening, večera sa djevojkom). Planirajte sve ostalo oko ove dvije stvari.

Počnite na pravi način

Kada stignete na posao, fokusirajte se na onu stvar koju vam je najteže ili izrazito mrsko odraditi. I odradite je! Osjećaj osobnog uspjeha dat će vam elan za ostatak dana. Također, ubrzajte donošenje odluka. Kada pročitate nečiju poruku ili email, odmah odgovorite. Ako nešto možete riješiti u dvije minute, učinite to. Spriječiti gomilanje obveza. Opcija “Delete” može biti vaš najbolji organizator.

Nemojte raditi više stvari u isto vrijeme

Svi bismo voljeli da imamo moći super junaka, i koliko god vjerovali u multitasking, mozak ponekad odbija da se fokusira na više od jedne stvari u datom trenutku. To znači da čak i kada mislite da radite nekoliko stvari u isto vrijeme, vjerojatnije je da samo preskačete s jedne na drugu. Samim tim, za obavljanje svake od tih stvari koje radite u isto vrijeme bit će vam potrebno mnogo više truda nego da ste se svakoj potpuno posvetili na nekoliko minuta. Različite aktivnosti angažiraju različite dijelove mozga, i “prebacivanje” s jednog ovakvog zadatka na drugi utječe na našu energiju. Studija sveučilišta u Michiganu pokazala je da multitasking negativno utječe na pamćenje.

Sredite radni stol

Sudeći prema onome što pokazuju istraživanja iz cijelog svijeta 30 posto vremena koje zaposleni provedu na poslu ode na pronalaženje zagubljenih dokumenata ili materijala. Čak polovica Amerikanaca kaže da je osobna neorganizacija glavni razlog što ostaju na poslu do kasno dva do tri puta tjedno. Vidljivi nered, poput gomila papira u mapama, odvlači pozornost od onoga na čemu radite. Zato, svaki put pred odlazak kući s posla, iskoristite pet minuta da sredite papire na stolu. Ne samo što ćete biti organiziraniji kada sutra ujutro dođete na posao, nego ćete se osjećati i bolje.

Pronađite rupe u vremenu

Umjesto da se nervirate što ste se zaglavili u redu u banci ili sjedite u čekaonici kod zubara, iskoristite to poklonjeno vrijeme da provjerite email, razmislite o idejama za sutrašnji kolegij ili dogovorite SMS-om susret s prijateljima nakon posla. Ako se radujete nekoj aktivnosti poslije posla, prije ćete završiti obveze.