Izgarate li od posla?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Stres u malim količinama može biti koristan. On nas motivira, daje nam dodatnu energiju i pomaže da obavimo posao što bolje. No, kada zbog stresa izgubimo entuzijazam prema poslu kojeg radimo, tada ono što nas muči nije samo običan stres već stanje kojeg su stručnjaci nazvali ”burnout” ili “sindrom izgaranja”.

Sindrom obuhvaća rastuće nezadovoljstvo vlastitim radnim mjestom i okruženjem, poslovnom ili obiteljskom ulogom ili ozračjem u neposrednoj okolini. Uzrokuje ga dugotrajna izloženost jakim stresovima, najčešće u situaciji velikih očekivanja koja nam nameće posao.

Donosimo vam glavne karakteristike potpunog “burnouta”

Iscrpljenost
Zatrpani ste poslom, premalo vremena vam je ostalo za odmor, ostajete prekovremeno na poslu, a to nitko ne cijeni. Nemate volju za radom.

Nedostatak kreativnosti
Ne sudjelujete u donošenju odluka, imate slabu komunikaciju s nadređenim. Dobili ste novo zaduženje, no ono vas ne veseli jer ne vidite kraj poslu. Ako vam je posao prestresan vrijeme je za duži odmor.

Reagirate burno
Imate osjećaj da se više ne možete nositi s obvezama na poslu jer ih imate previše. Ne možete se kontrolirati i svi vas živciraju. Nema suradnje među kolegama, uzajamne pomoći i podrške.

Strah od otpuštanja
Nemate mogućnost napredovanja u karijeri zbog česte promjene u organizaciji posla. Radite svoj posao i ne usudite se tražiti godišnji odmor ili slobodne dane zbog straha od otkaza.

Nedostatak koncentracije
Sve više i više osjećate da ste odvojeni od posla. Maštate, nemate koncentracije ni volje za radom.

Ako se prepoznajete u navedenim karakteristikama, preporučljivo je uzeti duži odmor. No, možda je i vrijeme da potražite i novi posao. Kako je burnout psihički, ali i fizički poremećaj, važno je na vrijeme prepoznati njegovo nastajanje prije nego zaprijeti zdravlju i svakodnevnim društvenim ulogama koje se ne tiču posla.