Mršavite s utezima

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
utezi

Čini se da uvjerenje kako dizanje utega služi samo oblikovanju tijela “za pokazivanje” te da ne doprinosi postizanju idealne forme uopće nije točno. Naime, body building omogućuje mršavljenje kao i trčanje. Jedna studija provedena na University School of Medicine u Bostonu na istu je razinu stavila body building i trčanje i prema njoj obje spomenute tjelesne aktivnosti pomažu tijelu da sagori masnoću te da se obrani od dijabetesa. Da bi to dokazali, znanstvenici su laboratorijskim miševima uveli gen koji je omogućio razvoj mišića sličnih onima koji se razvijaju pri dizanju utega. Miševi su potom hranjeni fast foodom, tj. hranom s visokom količinom masnoća i šećera. Gen je uspješno deaktiviran i primijećeno je da su životinje za kratko vrijeme postale debele te da su se kod njih pojavili problemi sa želucem.

Dok je bio aktiviran, gen im je omogućavao da lakše sagorijevaju suvišne masnoće, a pokazalo se da je imao i dobro djelovanje u prevenciji dijabetesa tipa 2 regulirajući inzulin bez povećavanja tjelesne aktivnosti. Mišići čiji je razvoj omogućio dodani gen nazvani su mišićima tipa 2. “Dokazali smo”, objasnio je Kenneth Walsh, jedan od istraživača, “da ti mišići nisu korisni samo za podizanje teških predmeta, već i da imaju ulogu u kontroli tjelesnog metabolizma”.

“Imate li razvijene takve mišiće”, potvrdio je profesor Ken Fox s bristolskog sveučilišta, “energija se troši čak i kada se ne bavite nekom velikom tjelesnom aktivnošću. To otkriće može biti posebno korisno za starije osobe koje najčešće imaju problema s trčanjem, a dizanje je utega ujedno i vrlo zahvalno jer se efekti vježbi rezistencije vrlo brzo vide”.