Istezanje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Istezanje, ili stretching, mišića dio je svake fizičke aktivnosti. Mišiće je potrebno istegnuti prije i nakon fizičke aktivnosti kako bi se za nju pripremili, odnosno opustili nakon treninga. Uobičajena greška kod istezanja mišića prije treninga je istezanje prije nego je mišić zagrijan. Važno je istezati mišić kada je topao, što znači da moramo napraviti kratko zagrijavanje koje povećava temperaturu u mišićima i ostalim tkivima, prokrvljuje ih i opskrbljuje dodatnim hranjivim tvarima i kisikom.

Istezanje mišića ubrzava oporavak tijela nakon opterećenja, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost mišića, smanjuje opasnost od ozljeda mišića, ligamenata i zglobova, te pomaže u postizanju opće relaksacije. Pravilno istezanje radi se polako i kontrolirano.

Rekreativcima se preporučuje statički stretching kao najsigurniji oblik za većinu ljudi – zadržavanje optimalnog položaja istezanja u trajanju od 15-20 sekundi. Napetost koju prvo osjetimo u mišiću lagano popušta, mišić se opusti i omogućuje istezanje u određenom, individualno prilagođenom opsegu. Potrebna je mentalna koncentracija na vježbu, pravilno i opušteno disanje, istezanje samo do granice bola i dovoljno trajanje. Istezanje mora biti ugodno i svako forsiranje u pravilu vodi do povrede.

Vježbe za razvoj gipkosti daju rezultate samo ako se izvode u skladu s osobnim sposobnostima, pravilno, postupno i redovito.