Indeks tjelesne mase – BMI

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
bmi-body-mass-index

Svi želimo imati skladno i lijepo oblikovano tijelo. Ideali ljepote mijenjaju se kroz stoljeća i ovise o kulturološkim i geografskim područjima kao i o kriterijima svakog pojedinca.

Idealna tjelesna težina izračunava se u odnosu na visinu, tjelesnu građu, dob i spol određene osobe, ali u velikoj mjeri ovisi o odnosu količini masne i nemasne mase tijela. Tjelesna težina izražena u kilogramima često nije pravi pokazatelj našeg izgleda i sastava tijela. Mišićno tkivo zauzima manje prostora od masnog tkiva pa dvije osobe istog spola, iste visine, težine i tjelesne građe mogu izgledati potpuno različito. Količina potkožnog masnog tkiva daje neprivlačan izgled cijelom tijelu, doprinosi nastanku raznih bolesti “civiliziranog” društva i, u velikoj većini slučajeva, osobu čini nesretnom i nezadovoljnom svojim izgledom.

Sastav tijela može se utvrditi odnosom nemasne i masne komponente u ukupnoj masi tijela. Nemasnu masu tijela čine mišići, skelet i unutrašnji organi, a masnu masu tijela čini tzv. “bitna” i “nebitna” mast.

“Bitnu” mast 2 do 5 % čine lipidni sastojci stanica (stanična membrana je građena od sloja lipidnog materijala-lipidni matriks) koja je izuzetno važna za pravilno funkcioniranje organizma, a “nebitna” mast pohranjuje se u masnim naslagama.

Masne stanice imaju nevjerojatnu moć širenja i skupljanja, ali jednom nastale zauvijek će ostati. Debljina nastala u djetinjstvu uvelike povećava sklonost debljanju i u odrasloj dobi zbog većeg broja masnih stanica. To je još jedan od razloga zašto djecu treba već u djetinjstvu naučiti zdravim prehrambenim navikama. Tijekom života mijenja se odnos masnog i nemasnog dijela tijela. Nakon 20-te godine života očekuje se normalno povećanje masnog dijela za 1% po svakoj desetljeću.

Za procjenu odnosa nemasne i masne tjelesne mase koristi se Indeks tjelesne mase – ITM (engl. Body Mass Index – BMI). Izračunava se tako da se broj kilograma podijeli s visinom na kvadrat izraženom u metrima.

ITM = težina (kg) / visina2 (m)

Indeks tjelesne mase ljude svrstava u kategorije:

Pothranjenost do 18,4
Normalna tjelesna težina 18,5 – 24,9
Pretjerana tjelesna težina 25 – 29,9
Pretilost (debljina) 30 – 40
Ekstremna pretilost iznad 40

Ipak, da bismo bili sigurni u količinu masnog tkiva, osim vage koristimo i razne mjere opsega tijela i mjerenje potkožnog masnog tkiva na točno određenim mjestima pomoću kalipera. Osobe sklonije nakupljanju masnih naslaga oko trupa (oblik jabuke) u većoj su opasnosti od nastanka raznih oboljenja od osoba kojima se masno tkivo u većoj mjeri nakuplja na bokovima, stražnjici i nogama (oblik kruške). Žene imaju nešto veću količinu masnog tkiva od muškaraca što je potrebno zbog normalnog funkcioniranja hormonalnog sustava i cjelokupnog organizma.

Nemojte biti opsjednuti vaganjem, kalorijama i kilogramima. Redovito vježbajte, budite tjelesno aktivni na bilo koji način, uravnoteženo se hranite, nemojte izbaciti sve masnoće iz svoje prehrane jer nam je određena količina neophodna, pijte dosta tekućine, nastojte povećati i učvrstiti svoju mišićnu masu, a samim time bit ćete zadovoljniji i sretniji jer aktivno sudjelujete u očuvanju vlastitog zdravlja.