Alkohol i mišići

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
alkohol-misici

Možda ste se zapitali koliko su vaše navike pijenja štetne za vaš proces izgradnje mišića . Zar je toliko štetno izaći s dečkima i popiti nekoliko piva petkom nakon posla? Ako želite biti mršavi, da li to znači da se trebate ostaviti alkohola na sljedećih mjesec ili dva? Ili ako ste stvarno ustrajni s ostatkom svoje dijete, možete li si pružiti zadovoljstvo vikendom s nekoliko hladnih? Mnogi muškarci bi radije popili nekoliko pića nego varali s hranom koja nije dio njihovog dijetnog plana. Dok se jedni muče smanjiti hranu, za druge, smanjivanje pijenja je pravi izazov. Pa, koja je povezanost između alkohola i mišića? Kako alkohol utječe na proces izgradnje mišića? Shvativši što se događa kada pijete, možete sami donijeti odluku da li da uključite alkohol u svoj plan vježbe i izgradnje mišića ili ne.

Alkohol i hormon rasta
Jedan veliki problem s konzumiranjem alkohola ima veze s njegovim utjecajem na ispuštanje hormona rasta. Hormon rasta je spoj u tijelu koji igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju izgradnja mišića, stimuliranje rasta i razvoja ostalih stanica i osigurava optimalan rast kostiju. Kada je razina ovog hormona niska, mišići vam se neće jednako razviti nego kada je na optimalnoj razini. Hormon rasta se većinom luči tijekom prvih sati sna po noći, a budući da alkohol ima tendenciju ometati prirodni ritam sna koji nastaje, smanjit će količinu hormona rasta koji nastaje. Smanjenje može biti sve do 70%, tako da će stvarno napraviti kratki spoj u napretku koji možete napraviti.

Alkohol i testosteron
Sljedeći efekt koji se treba uzeti u obzir je utjecaj alkohola na testosteron. Kao što vjerojatno znate, testosteron je još jedan važan hormon povezan s izgradnjom mišića i razlog je zašto muškarci imaju veću mišićnu masu nego žene (jer muškarci imaju više testosterona koji teče njihovim tijelom). S druge strane, kada konzumirate alkohol, u jetri se proizvodi supstanca koja je toksična za stvaranje testosterona. Ta supstanca smanjuje razinu testosterona u tijelu, što rezultira manjom mišićnom masom i definicijom.

Alkohol i oporavak
Još jedno područje na koje utječe alkohol, kad je u pitanju izgradnja mišića, je vaša sposobnost oporavljanja. Budući da je alkohol toksin vašem tijelu, energija se trebati uložiti kako bi se izbacio iz tijela i kako bi se oporavio od bilo kojih negativnih posljedica koje je imao na tkivo. Budući da za to treba vremena i rezerve energije, nećete imati puno rezervne energije kako bi se oporavili od svojih vježbanja, i zbog toga nećete biti svježi kada se vratite na sljedeću turu teretane.

Alkohol i dehidracija
Dehidracija je još jedan problem na koji trebate paziti ako odlučite piti alkohol dok pokušavate nabiti mišićnu masu i vježbati. Budući da alkohol djeluje u tijelu kao diuretik, ako ne nadomjestite izgubljenu tekućinu s vodom ili nekim drugim bezalkoholnim napitkom koji ne sadržava kofein, vaša prirodna ravnoteža vode u tijelu bit će narušena. Dehidracija ima nekoliko štetnih učinaka na tijelo, od izazivanja osjećaja iscrpljenosti do uzrokovanja loše tjelesne performance, čini vas gladnijima (što je posebno problematično ako ste na dijeti), i ometa sposobnost stanica vaših mišića da proizvode ATP – koji je vaš glavni izvor mišićne energije.

Alkohol i sinteza glikogena
Osim ATPa, sljedeći izvor za rad mišića je spremljeni mišićni glikogen. Nažalost, kada konzumirate alkoholna pića, sinteza alkohola ima prednost pred sintezom glikogena, što rezultira smanjenjem spremljene količine u stanicama mišića. Kada odete na vaše sljedeće vježbanje, vaše tijelo će imati manje energije za rad, uzrokujući to da se iscrpljenost pojavi ranije. Kada se vaše vježbanje prekine prijevremeno, nećete izvući puno koristi u smislu povećanja snage budući da se potrebni stimulans preopterećenja (koji se djelomično definira) neće povećati.

Alkohol i aerobni trening
Ako niste tako zabrinuti o vašim razinama snage i mislite da to znači da je alkohol siguran za vas, razmislite ponovno.Čak i kad su u pitanju aerobne aktivnosti, alkohol utječe na performancu. U ovome scenariju, alkohol može prouzročiti povećanje krvnog tlaka u cijelom tijelu a s time i odgovarajuće povećanje srčanog ritma. Budući da će vaše srce već raditi povećanom brzinom tijekom aerobnih aktivnosti, dodatni stres od alkohola će samo povećati srčani ritam i učiniti vježbe težima nego što trebaju biti.

Alkohol i tjelesna masnoća
Na kraju, zadnji problem koji se tiče konzumiranja alkohola je taj da sadrži kalorije, a te se brzo nakupe. Tipično, vjerojatnije ćete se naći kako pijete pivo, vino ili žestoka pića, koja sadrže manju količinu kalorija nego otmjeni, slatkasti kokteli koje žene često piju, pa je barem to prednost. Unatoč tome, sa sedam kalorija po gramu, nakon tri ili četiri pića, te kalorije bi bile jednake kao u obroku dobre veličine. Stoga, osim ako ćete smanjiti unos hrane kako bi napravili mjesta za te kalorije (što je rijetko, jer ćete se uobičajeno naći kako jedete visokokaloričnu hranu poput oraha, pizze, krilca…) pojavit će se povećanje sala.

Cuga stvara trbuščić
Stoga, sljedeći puta kada budete razmišljali o tome da li da popijete to piće, imajte ove čimbenike na umu. Definitivno, alkohol i izgradnja mišića nisu dobar par, kako je navedeno u svim ovim pojedinostima, ali ako ne trenirate za neki veliki atletski događaj ili se spremate na natjecanje u body-buildingu, šanse su da si možete priuštiti piće ili dva s vremena na vrijeme bez da brinete previše. Samo imajte umjerenost na umu i dajte sve od sebe da unesete dodatnu količinu vode uz taj alkohol, jedite više povrća tijekom ostatka dana (kako bi povećali hranjivost dijete uz snižavanje kalorija), i dozvolite si dodatno vrijeme za san ako to možete nakon što ste popili nekoliko pića.